Catalunya celebra, des del 1991, les Jornades Europees del Patrimoni (JEP), l’activitat participativa més important d’Europa en relació amb el patrimoni cultural. Del 6 al 9 d’octubre, i de manera simultània, centenars de municipis, museus, monuments, associacions i entitats culturals d’arreu del territori obren les portes i organitzen activitats.

 

El Museu de Mataró, el M|A|C, el Centre del patrimoni arqueològic i natural, la Nau Gaudí, la Fundació  Iluro i el Museu Arxiu de Santa Maria se sumen a la celebració, que enguany té el lema “Patrimoni sostenible”.

El Museu de Mataró proposa una demostració de vidre bufat a la Plaça de l’Ajuntament, relacionada amb l’exposició “Matèries en fusió” que es pot veure actualment a Can Serra i també a la vil·la romana de Torre Llauder ha programat el monòleg teatralitzat “Júlia, filla de l’emperador”. A Can Marfà ha programat l’activitat familiar “Teixim un tipi” i farà visites guiades a la Torre Llauder i a l’exposició Registres pendents, a Can Marfà.

Per la seva part la Nau Gaudí ofereix dues visites guiades al km0 de l’arquitecte Antoni Gaudí i a la Col·lecció Bassat “La primera obra construïda per Antoni Gaudí” i el M|A|C. Mataró Art Contemporani convida al públic a fer una passejada per La Presó, “La mitja ceba”, comentada per Albert Güell.

Can Boet. Centre de Patrimoni Arqueològic i Natural se suma a la celebració amb la conferència “el xoriguer (Falco tinnunculus) va guanyant espai a Mataró”.

La Casa Coll i Regàs presenta “La casa Coll i Regàs: esgrafiats i fusteria”, una visita guiada a l’espai.

Finalment, el Museu Arxiu de Santa Maria i el Grup de Campaners ofereixen visites guiades al campanar de la Basílica de Santa Maria, al conjunt barroc dels Dolors i a la capella i el museu de les Santes.