Dimarts passat va tenir lloc, a l’Ateneu de la Fundació Iluro, la taula rodona “La Revolució de l’Esport Femení”, organitzada per Esquerra Republicana de Mataró, amb Anna Caula, Mireia Mata, Galia Dvorak i Dori Apolo.

La taula rodona va comptar amb Anna Caula, Secretària General de l’Esport i l’Activitat Física de la Generalitat de Catalunya; Mireia Mata, Secretària d’Igualtat de la Generalitat de Catalunya; Gàlia Dvorak, jugadora del CN Mataró, professional de Tennis Taula (4 vegades olímpica i 7 vegades campiona d’Espanya) i Dori Apolo, excapitana del CE Mataró, exjugadora de la Superlliga femenina i campiona de Catalunya i Espanya de llançament de javelina.

La taula rodona va ser moderada per la presidenta d’Esquerra Republicana de Mataró, Anna Salicrú, que va destacar l’evolució que durant els darrers anys s’ha viscut en l’esport femení. Salicrú va dir que “el 2001 hi havia 104.000 dones federades; el 2011 130.000 i el 2021 163.000. En 20 anys han crescut més del 50%, això és un èxit, però no ens podem aturar fins a aconseguir la igualtat”, recordant que les llicències esportives de dones representen el 27% del total de Catalunya.

Anna Caula va destacar la intensa tasca que s’està fent des de la Generalitat de Catalunya per impulsar l’esport femení: “la gran demanda que ens arriba és la feina per a la visibilitat i la necessitat de generar referents. D’això es va tractar l’acte que va tenir lloc a Tarragona la setmana passada: #EntreTotesTot. Més de 3.000 persones es van reunir per reivindicar la força de l’esport femení”.

Per la seva banda, Mireia Mata va reflexionar sobre el paper dels mitjans i la representativitat de les esportistes: “Sovint quan els mitjans parlen de les dones, aquestes, se senten privilegiades. Hem de tenir que realment estan rebent el tracte just, el que mereixen. Garantir el tracte entre iguals és el primer pas per poder reivindicar l’esport femení”.

La jugadora professional de Tennis Taula, Gàlia Dvorak, va parlar des de la perspectiva d’una esportista d’elit, sense oblidar però els seus inicis a Mataró, i va apuntar que “A nivell local he tingut la sort d’haver-me sentit molt recolzada, pel club i també pels mitjans. Però en altres àmbits l’experiència canvia, i hi ha diferències: de representativitat, en la utilització dels espais d’entrenaments, pel que fa als fitxatges”. Dvorak també va reflexionar sobre la seva figura dins el món de l’esport femení: “algunes de nosaltres tenim clar que som privilegiades, i això ho podem saber perquè coneixem i compartim històries de moltes companyes que no ho són”.

En la mateixa línia la mataronina Dori Apolo va compartir amb Dvorak el suport que havia rebut de la seva ciutat i el seu club. Apolo va apuntar que “Ser el referent per moltes noies, i nenes, és un orgull d’immens. Per això ens hem d’empoderar, i els clubs han de ser proactius perquè a Mataró l’esport femení ve fort”. A més, va voler incidir en el fet que “la visibilitat que tenen els homes en lligues inferiors és molt més alta. En canvi, en el cas de les dones per tenir un bon reconeixement has de destacar, molt!”.

Abans de l’acte, la secretària general de l’Esport i l’Activitat Física de la Generalitat de Catalunya, Anna Caula, va poder reunir-se amb diversos directius i membres de clubs esportius de la ciutat per compartir problemàtiques, sensacions i propostes per continuar impulsant l’esport, també des del món local.