Els republicans vol que s’ofereixi als comerços de la ciutat una línia de subvencions dotada inicialment amb 200.000 €, per tal de facilitar l’acompliment del Decret, recentment aprovat al Congrés dels Diputats, per l’impuls de les reformes necessàries per a l’estalvi energètic, especialment pel que fa a portes automàtiques als establiments.

 

A començaments d’agost, i en línia amb els objectius de la UE per a reduir el consum de gas a Europa fins a un 7%, el Govern de l’Estat Espanyol va aprovar un pla d’estalvi energètic que inclou part del sector privat (per ara només empreses).

Algunes de les mesures es refereixen a la regulació dels termòstats (27º C a l’estiu i 19ºC a l’hivern), que serà obligatòria no només als edificis de l’administració pública, sinó també a bancs, oficines, estacions, aeroports, centres comercials, bars, restaurants o cafeteries. Altres fan referència a la il·luminació, instant les botigues a tancar els llums dels aparadors a partir de les 22:00 h.

La mateixa disposició, el decret d’estalvi energètic dona un termini fins el 30 de setembre per habilitar sistemes que mantinguin les portes normalment tancades, evitant així la pèrdua de calor – o fred – de l’espai.

Aquest reconversió comportarà un esforç econòmic molt import pel sector del comerç urbà. Motiu pel qual, el Grup Municipal d’Esquerra Republicana – MES, creu que cal dissenyar una línia de subvencions per ajudar i incentivar els comerços de la ciutat perquè impulsin reformes per a l’estalvi energètic, especialment per a la instal·lació (com assenyala el decret del govern espanyol) de portes automàtiques als establiments abans del 30 de setembre, però també pels automatismes i altres mesures que igualment hauran d’instal·lar per garantir l’estalvi d’energia.

L’import total que ERC proposa destinar inicialment a aquesta línia de subvencions, és dels 200.000 euros, deixant als serveis tècnics municipals i  les associacions empresarials de la ciutat el càlcul definitiu per si calgués ampliar la partida.

Amb la voluntat que la proposta prosperi, el Grup Municipal d’Esquerra Republicana – MES portarà a aprovació en el proper Ple el següent acord: El Govern Municipal oferirà als comerços de la ciutat una línia de subvencions dotada inicialment amb 200.000 EUR, per tal de facilitar, en acompliment del Decret recentment aprovat al Congrés dels Diputats al respecte, que impulsin les reformes necessàries per a l’estalvi energètic, especialment pel que fa a portes automàtiques als establiments.