Mai, en els darrers anys, la direcció de l’orquestra i el cor de la Missa de les Santes havia estat, com aquest 2022, la protagonista de notícies i comentaris d’entesos i santeros. Clàudia Dubé ha superat la prova amb un excel·lent.

La directora mataronina Clàudia Dubé i Oranias s’ha convertit en la primera dona al capdavant de l’orquestra i el cor popular de la Missa de les Santes de Mn. Blanch. Però també, si no la que més, és una de les persones més joves que l’han dirigit.

Dubé va ser valenta en acceptar la proposta. No pas per la seva condició de dona, ni tampoc per la joventut. Va ser valenta pel poc temps en que se li va proposar, encara no dos mesos, i perquè se li feia entremig d’una important polèmica pels rumors de possibles canvis en la composició del cor.

Sembla, i dic sembla, que el grup de directors que els darrers anys han estat responsables de la Missa, algun dels solistes i algun membre destacat de l’Administració de Les Santes, entitat responsable de l’organització, volien introduir canvis en la composició del cor popular.  Un grup molt nombrós en el qual algunes persones fa dècades que hi participen i en el que no es demana cap condició especial per formar-ne part.

Entremig de recollides de signatures, declaracions i contradeclaracions, el rector de Santa Maria va intervenir directament en un tema que sempre havia estat en mans de l’Administració de Santes. Hi ha qui diu que, tot i l’evidència que és una qüestió que no li correspon, hi va prendre part l’alcalde de la ciutat.

El 27 de juliol al matí, tot va començar com sempre, els feligresos (en algun cas només públic) anaven omplint la Basílica de Santa Maria. Les autoritats, acompanyats de tot el seguici, van sortir de l’Ajuntament en la tradicional “Anada a l’Ofici”. Aquest any amb retard, com ja va passar a la “Crida”.

Una vegada tot a punt, els sacerdots surten en processó i aviat comencen a sonar les notes que va compondre mossèn Manuel Blanch i Puig l’any 1848. No calia esperar les tres hores que dura la cerimònia en honor a les Santes Juliana i Semproniana per veure que tot aniria molt bé. Clàudia Dubé havia aconseguit tornar, després de dos anys de pandèmia, el protagonisme a l’Ofici de les Santes. Tot va sortir rodó, incloses algunes incorporacions entre els solistes, i tot eren felicitacions.

Moltes felicitats a la jove directora, a la qual ja esperem tornar a veure l’any vinent, aquesta vegada amb temps suficient per preparar-ho tot.

Text Quim Fernàndez

Imatges Lluís Rugama