Enguany s’han celebrat 100 anys dels nans Macers i Patufet de Mataró. Per aquest motiu, a Can Serra, del Museu de Mataró, s’ha instal·lat l’exposició “Els nans de l’any de la picor. 100 anys dels Macers i en Patufet de Mataró”, que repassa la història d’aquests tres capgrossos tan singulars.

 

L’any 1922 en Patufet i els dos Macers es van unir a la comparsa dels Nans, que llavors estava formada només per sis figures. El 25 de juliol d’aquell any es va organitzar una gran celebració per rebre en Patufet, que va arribar en tren a l’estació de Mataró. El van rebre les autoritats, la Banda Municipal, els Gegants, els Nans i els dos nous Macers. En Patufet va pujar a dalt d’un cotxe descapotable que el va portar fins a l’Ajuntament, des d’on va dedicar un discurs a tot el públic assistent. Des de llavors, la comparsa no ha fet més que créixer, fins a arribar als 18 nans que tenim avui dia.

La mostra, que es podrà veure fins al 10 de setembre, vol ser un resum de la història d’aquests tres capgrossos singulars i així difondre una mica més les anècdotes i llegendes que els envolten. Per això s’explica per què es van fer aquests nans, qui els va fer, com van arribar a casa nostra… i, fins i tot, el públic descobreix que tenen germans bessons.

La visita és una oportunitat per descobrir part del fons que conserva el Museu de Mataró vinculat a les figures festives de la ciutat. A l’exposició s’hi pot veure, per exemple, el cap del Macer Rialler de 1922 i la indumentària d’aquests nans.

“Els nans de l’any de la picor. 100 anys dels Macers i en Patufet de Mataró”, és una iniciativa de  la colla dels Gegants i Nans de Mataró. Diferents membres de la colla han treballat en la recerca i documentació històrica i en l’elaboració de continguts.

El dissabte 23, previ als dies forts de Les Santes, va tenir lloc un acte de celebració de l’aniversari d’aquestes tres figures a la Plaça Santa Anna.