Mataró es troba en estat de prealerta per sequera a causa de la baixada en les reserves de la Unitat d’Explotació del Ter-Llobregat de la que s’abasteix. En aquests moments s’han tancat fonts ornamentals i es donen recomanacions a la ciutadania.

 

El passat dia 29 de juliol, l’Ajuntament de Mataró va constituir el Comitè Municipal de Sequera, format per diferents serveis municipals i per Aigües de Mataró SA (AMSA), per fer el seguiment de l’estat de sequera actual.

Els episodis de baixa pluviometria característics de la climatologia mediterrània s’han vist agreujats durant el darrer any amb successius períodes d’escassetat de pluja i altes temperatures que han afectat en un sentit negatiu a l’acumulació, evaporació i consum d’aigua. Segons l’Agència Catalana de l’Aigua, actualment els nivells de reserva d’aigua de la conca Ter-Llobregat es troben en estat de prealerta per sequera hidrològica.

El Pla d’Emergència per Situació de Sequera de Mataró, validat per l’Agència Catalana de l’Aigua i en procés de validació pel Ple municipal, té com a objectiu fer front als riscos i contingències que es puguin produir en relació a l’abastament d’aigua a la ciutat.

En aquests moments, Mataró ha procedit a tancar les fonts ornamentals que no es consideren essencials pel seu ús o per a facilitar la regulació de les temperatures a l’espai públic on s’ubiquen. Aquestes fonts són la de la rotonda del Rengle, la font gran i petita del nou Parc Central i la de la plaça Itàlia.

A nivell comunicatiu s’ha posat en marxa una campanya de conscienciació per donar recomanacions a la ciutadania. Les principals mesures són les següents:

  • Tancar l’aigua sempre i quan no sigui necessari: mentre ens ensabonem les mans, les dents, afaitar-se o mentre rentem els plats.
  • Millor fer dutxes curtes que banys i tancar l’aigua mentre ens ensabonem.
  • Omplir bé el rentaplats i la rentadora i fer servir programes eficients.
  • Col·locar airejadors a les aixetes.
  • Reparar les aixetes i la cisterna del wàter quan perdin aigua, encara que sembli poca.
  • Regar amb poca aigua i sempre en la franja horària que va de les 20 h a les 8 h.

Per altra banda, AMSA ha intensificat les revisions de la xarxa pública d’abastament públic per evitar fuites i també s’han enviat cartes als negocis i empreses que per la seva activitat són considerats grans consumidors amb consells i recomanacions concretes per a fer un ús responsable de l’aigua.