L’escultura “La Contacontes” ha estat creada per l’artista Joan Solà i Armengol i proposen instal·lar-la al Pati de Can Marchal de Mataró, on ja s’hi pot veure el prototipus en guix.

 

Acaba d’arrencar la campanya de micromecenatge a Verkami per aconseguir els diners que calen per fer la fosa en bronze de la maqueta de l’escultura “La Contacontes”, creada per l’artista Joan Solà i Armengol en record de l’Helena Jubany i Lorente.

Si s’aconsegueixen els 26.000 euros necessaris, es podrà fer l’escultura en bronze, que l’artista Joan Solà cedirà altruistament a l’Ajuntament de Mataró perquè quedi instal·lada al Pati de Can Marchal, lloc on l’escultor té el seu taller i on coincidia amb l’Helena, quan ella vivia al carrer Sant Benet i anava a passejar amb la seva gossa Puça fa més de 22 anys, abans de mudar-se a viure a Sabadell on la van assassinar el 2 de desembre de 2001.

Les emocions, pensaments, dubtes, records … relacionats amb l’absència de l’Helena, anaren latent i activant la inspiració de l’artista Joan Solà, fins a materialitzar-se en la creació de la maqueta de “La Contacontes”. La noia amb el poder seductor de la paraula, atrau l’atenció dels infants que s’apropen i enllacen el cercle amb abraçades amigues. Aquests infants mataronins, ara ja adults, representen dignament la rica realitat multicultural de la nostra societat actual.

La maqueta llueix al Pati de Can Marchal des de l’any 2016, custodiada amb paternal estima pel seu creador, Joan Solà, la qual ha tingut una acollida molt positiva pels veïns i usuaris del Pati.

El maig de 2021, L’Associació de Veïns i veïnes del Pati de Can Marchal va sol·licitar autorització a l’Ajuntament de Mataró per instal·lar l’escultura al mateix emplaçament. La resposta de l’Ajuntament va arribar el juny de 2022.

Les trobades i gestions encaminades a avançar per convertir la maqueta en escultura, fetes entre l’escultor; l’associació veïnal; l’alcalde, David Bote amb tècnics municipals i la família de l’Helena, han permès concretar les propostes següents: L’escultura tindrà 1 m de diàmetre X 1 m d’alt, perquè les proporcions harmonitzin amb l’entorn i la pilona del Pati que l’ha de sostenir. La reproducció convé que sigui en bronze (tot i que augmenta considerablement el preu), per resistir les inclemències ambientals i els indesitjats actes vandàlics.

Verkami s’hi poden fer aportacions d’un ampli ventall d’imports per fer realitat el projecte i la campanya durarà 40 dies, fins el 19 d’agost de 2022. Per altra banda, l’aportació creativa i tot el treball artístic, de l’escultor mataroní, Joan Solà, ha estat feta fins ara i vol continuar fent-la de manera altruista.