La Comissió Ciutadana en Homenatge a Joan Peiró i Belis impulsarà durant el 2022, actes culturals, acadèmics i institucionals per commemorar el 80è aniversari de l’afusellament de Joan Peiro, fill adoptiu de la ciutat de Mataró.

El pròxim 24 de juliol farà 80 anys que van assassinar el cenetista Joan Peiró i set companys sindicalistes més a Paterna, a l’horta valenciana. És per això que hem organitzat una sèrie d’actes per dignificar-lo.

Des de fa unes setmanes, s’està portant a terme al Cafè de Mar el cicle Feixisme/s II, un seguit de presentacions de llibres i de pel·lícules relacionades amb la repressió franquista i la resistència al règim. El programa es pot consultar al web de la Unió de Cooperadors.

D’altra banda, el pròxim 24 de juliol està previst que es realitzin tres actes a la ciutat:

  • Bar del Cafè Nou (11h)

Activitat infantil “Revolta! Els contes que Joan Peiró hauria explicat als seus nets”, a càrrec d’Esteve Guardiola del Buc de Llibres)

  • Cementiri dels Caputxins (de 2/4 de 6 a 2/4 de 7 de la tarda)

Ofrena floral lliure a la tomba de Peiró.

A les 18h, es tiraran 8 salves en honor als 8 afusellats a Paterna la tarda del 24 de juliol de 1942

  • Pati del Cafè Nou (21h)

Lectura dramatitzada de Peiró42, a càrrec dels tres actors de l’obra. Posterior encesa del monument a les 22h i breu actuació d’Arnau Aymerich (Ebri Knight).

De cara a la tardor, la Comissió Ciutadana en Homenatge a Joan Peiró i Belis prepara una exposició comissariada per la CGT, que es podrà visitar a la Biblioteca Pompeu Fabra i a la Biblioteca Antoni Comas. També hi haurà dues taules rodones sobre Peiró coorganitzades amb el Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya. L’una es portarà a terme a Mataró i l’altra, a Barcelona, al barri de Sants on va néixer i treballar Joan Peiró.

El programa també inclou altres activitats i contingut pedagògic. Concretament, la conferència “Joan Peiró, vidrier”, a càrrec de Víctor Ligos, el 23 de novembre al Cafè de Mar, i la difusió de la maleta pedagògica Joan Peiró.