La mataronina Núria González Amores guanya el guardó que atorga la Universitat Pompeu Fabra, conjuntament amb la Fundació Ernest Lluch, amb un treball de recerca sobre estereotips de gènere a les sèries de ficció per a adolescents.

 

La mataronina Núria González Amores, alumna de 2n de batxillerat de l’institut de secundària Damià Campeny, de Mataró, s’ha proclamat guanyadora de la XVII Edició del Premi Ernest Lluch de Ciències Socials i Polítiques, amb el treball “Estereotips de gènere en les sèries de ficció per adolescents”, que ha estat tutoritzat per la professora del centre Roser Garcia Ferrer.

El guardó l’atorga la Universitat Pompeu Fabra, conjuntament amb la Fundació Ernest Lluch, al millor treball de recerca desenvolupat en l’àmbit de les ciències socials i polítiques presentat durant el curs acadèmic 2021-2022 en els centres de secundària públics, privats o concertats de Catalunya. Les obres presentades en aquesta convocatòria han estat més de noranta.

Els membres del jurat han escollit el treball de Núria González Amores entre més de 90 treballs presentats arreu del país, i ho ha fet argumentant que “les sèries televisives també poden constituir un element important d’estudi i potser encara més per a una jove estudiant que veu com al seu voltant es multipliquen les referències. Núria González Amores fa un salt qualitatiu i quantitatiu en aquest estudi”. També han explicat que “la recerca consta d’una bona pregunta, una estructura i redacció més que evident, un marc teòric escaient, així com l’adequada selecció del visionat de trenta sèries”. De la mateixa manera, s’ha destacat que es tracta d’una “anàlisi no només descriptiva sinó també classificatòria, constituint una tipologia de cinc tipus ben definits en els resultats: des del mascle agressiu fins les figures maternes com a referents; des dels estereotips tradicionals als nous prototips”. Per concloure, des del jurat s’ha afirmat que “tot això s’uneix a una gran capacitat recercadora, visible en la combinació de tècniques: anàlisi de continguts, entrevistes, tècniques d’anàlisi de dades, fins i tot ha tingut en compte el gènere dels guionistes!”.

Els organitzadors destaquen la qualitat i també la quantitat dels treballs presentats i més enguany, ateses les circumstàncies excepcionals que estem vivint. D’entre tots ells en sobresurten aquests finalistes, pel seu rigor, originalitat i excel·lència:

  • Estereotips de gènere en les sèries de ficció per adolescents. Pseudònim: Alison Dilaurent
  • La genealogia violeta. Pseudònim: Girasol
  • La presó: rehabilitació o càstig. Pseudònim: Maya
  • Migrar per millorar. La immigració al Garraf. Pseudònim: Idrissa Diallo
  • Un maqui compromès amb la lluita per la llibertat. Pseudònim: Maqui