L’alcalde de Mataró, David Bote, i el president de l’Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona, Joan Carles Garcia, han inaugurat avui la tercera biblioteca pública de la ciutat que s’integra a la Xarxa de Biblioteques de Mataró.

Després d’anys de treballs i preacords, el Ple del 2 de desembre del 2021 va aprovar per unanimitat el conveni per integrar la Biblioteca Popular de la Fundació Iluro a la Xarxa de Biblioteques Municipals de Mataró, que es va ratificar el passat 24 de febrer amb la signatura d’un conveni entre l’Ajuntament i la Fundació Iluro.

Amb el conveni es feia efectiva aquesta integració segons la qual la Fundació Iluro cedeix a l’Ajuntament les instal·lacions de forma indefinida mentre tinguin ús de biblioteca. L’espai ocupat per l’equipament són 1.494 m2 i l’accés es farà per la plaça de l’Ajuntament. El Consistori també té el dret d’adquisició preferent de l’immoble per tanteig i retracte. Per la seva banda, l’Ajuntament subroga part del personal (5 persones) que treballen actualment a la biblioteca. Com en la resta de biblioteques de la xarxa, la Diputació de Barcelona es fa càrrec de les dues places de bibliotecària.

El cost total per posar en funcionament el nou equipament és de 1.018.219,12€ que s’ha pagat entre la Fundació Iluro, la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Mataró.

La Biblioteca Popular inaugurada avui, en realitat va ser la primera de la ciutat, fundada com a primera biblioteca popular de Catalunya i d’Espanya l’any 1866 per Josep Garcia Oliver i que va dependre durant molts anys de la desapareguda Caixa Laietana.

L’equipament reformat, aposta per espais més flexibles, dinàmics i versàtils on esdevé molt més que llibres, per passar a ser un espai comunitari de creació de coneixement. La creació de dos espais de suport, totalment flexibles, concebuts per donar nous serveis i activitats, l’espai jove o el servei d’auto préstec són algunes de les novetats del nou equipament.

La biblioteca compta amb una àrea general amb espais destinats a una lectura relaxada i informal, i taulells d’informació que permeten oferir un servei proper i individualitzat, una sala infantil adaptada a les necessitats dels més petits i les seves famílies on poden triar i gaudir de lectures de tota mena.

També una àrea de joves que disposa d’una tria de documents i un mobiliari informal que els convida a compartir aquest punt de trobada, una àrea d’adults amb un fons actualitzat i espais de treball i dos espais de suport, totalment flexibles i versàtils concebuts per acollir tota mena de propostes, de serveis, formacions i activitats.

Per últim, hi ha una sala d’actes, oberta a acollir tant actes com exposicions que fomentin l’accés a la informació, la cultura i el coneixement. Un espai per fomentar una programació cultural àmplia, rica i variada.

L’alcalde, David Bote, i el president delegat de l’Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona, Joan Carles García i Cañizares, així com el regidor de Cultura i el President de la Fundació Iluro, han coincidit en agrair la feia d’anys per part de diferents persones, polítics i tècnics, i també patrons de la Fundació.