Si fa uns dies era la ciutadania la que sortia al carrer per condemnar la pèrdua de vides humanes durant el darrer salt massiu a la tanca de Melilla, ara han estat la majoria de grups municipals els que s’hi ha manifestat.

 

FOTO: Lluís Rugama

La Junta de Portaveus va aprovar ahir una declaració institucional presentada pel grup municipal d’En Comú Podem Mataró, amb el suport d’ERC-MES, sobre el compliment dels Drets Humans a la frontera d’Espanya amb el Marroc. Es va aprovar amb els vots favorables dels grups de tots els grups excepte Ciutadans, que es va abstenir. El posicionament del PSC a Mataró representa un desmarcatge respecte als seus companys de partit al govern espanyol.

 

El text íntegre aprovat és el següent:

Els esdeveniments que es van produir el passat 24 de juny del 2022, a la frontera entre Nador i Melilla, al Marroc, són un violent recordatori del fracàs de les polítiques migratòries de la Unió Europea (UE). Els 37 morts i centenars de persones ferides, reportats per les ONG que treballen en terreny marroquí, són el símbol tràgic de les polítiques d’externalització de les fronteres de la Unió Europea i la subcontractació d’aquestes responsabilitats al regne del Marroc.

Les declaracions posteriors del president del Govern espanyol donant suport a la gendarmeria marroquina, i les declaracions en seu parlamentària del ministre d’interior Fernando Grande-Marlaska negant l’entrada de la gendarmeria marroquí a territori espanyol per realitzar devolucions en calent (malgrat les evidències documentals aportades per diversos periodistes i diaris) han provocat la indignació de les ONG i periodistes que treballen a la frontera de Melilla en defensa dels Drets Humans.

Mentre els ajuntaments del nostre país donem suport a les persones refugiades en ruta, a través de les diverses campanyes d’ONG i del Fons Català la solució que s’ha trobat per gestionar l’arribada de persones que fugen de la guerra, de la misèria i d’altres tipus de persecucions és l’increment de les operacions de control de fronteres exteriors.
Amb l’objectiu d’impulsar l’adopció de les mesures necessàries destinades per a la protecció dels Drets Humans, a la Frontera d’Espanya amb el Marroc a Ceuta i Melilla, el Grup Municipal d’En Comú Podem Mataró amb el suport del Grup Municipal d’Esquerra Republicana – MES, proposa a la Junta de Portaveus de l’Ajuntament de Mataró els següents

ACORDS:

  1. Condemnar la pèrdua de vides humanes a la frontera d’Espanya amb el Marroc, l’actuació de les forces de seguretat marroquines que van conduir a aquest tràgic desenllaç i la col·laboració de les forces i cossos de seguretat de l’Estat espanyol.
  1. Instar el Govern de l’Estat a garantir una atenció sanitària adequada i de qualitat a totes les persones hospitalitzades arran d’aquesta tragèdia que es trobin en sòl espanyol.
  1. Instar el Govern de l’Estat a habilitar l’accés a les oficines establertes a les fronteres de Ceuta i Melilla per a les persones que manifestin la voluntat de sol·licitar protecció internacional.
  1. Instar el Govern de l’Estat a la reparació i dignificació de la memòria de les víctimes a partir de la identificació dels cossos, informació a les famílies, la pràctica de les autòpsies, la repatriació dels cossos als seus llocs d’origen i les indemnitzacions corresponents.
  1. Instar els grups polítics del Congrés de Diputats l’obertura de manera immediata d’una investigació independent per aclarir aquesta tragèdia humana i derivar les responsabilitats polítiques i penals corresponents en col·laboració amb les delegacions diplomàtiques de la Unió Europea presents en territori marroquí.
  1. Comunicar els presents acords a la Presidència del Govern de l’Estat, als grups polítics del Parlament Europeu, Congrés i Senat i Parlament de Catalunya i a les entitats municipalistes de Catalunya.