Dimarts passat va tenir lloc a l’Ateneu Centre Cultural de la Fundació Iluro la presentació del llibre “Memòria de les Oblidades” de Tecla Martorell i la cerimònia d’entrega de la Primera Edició del Premi Consol Nogueras i Seda a la historiadora Margarida Colomer i Rovira.

La tarragonina Tecla Martorell va presentar el llibre “Memòria de les Oblidades” amb una conversa amb la mestra mataronina Maria Majó i Clavell. L’obra de Martorell parla del cas de diverses dones empresonades i executades durant la postguerra a Tarragona.

L’autora va destacar que “el llibre és un homenatge a totes aquelles dones que van patir la repressió franquista, i els actes com aquests són importants per treure de la fossa comuna a aquesta gent, i retre l’homenatge que es mereixen”.

Un cop acabada la presentació del llibre es va realitzar la cerimònia d’entrega del Premi Consol Nogueras i Seda.

La presidenta de l’agrupació local d’ERC, Anna Salicrú, va explicar la importància d’aquest premi. Enguany ha sigut el 140è aniversari del naixement de Consol Nogueras i Seda, que va ser la primera regidora escollida democràticament a l’Ajuntament de Mataró i una dona pionera en acció social als anys 30. Salicrú va exposar que “és un orgull poder presentar aquest premi amb el nom de la Consol” i va remarcar que “des de Mataró moltes persones que aconsegueixen fer de les lluites quotidianes grans victòries. El premi vol reconèixer a persones o entitats que han desenvolupat una lluita activa per la igualtat plena”.

La guardonada, Margarida Colomer, va mostrar el seu agraïment, a més del jurat del I Premi Consol Nogueras i Seda, als familiars de la Consol Nogueras i a tots els que la van acompanyar a la sala. Finalment, va aprofitar l’ocasió per reivindicar que “les lluites i els valors de la Consol Nogueras i Seda en clau d’igualtat i feminisme avui són més presents que mai, i hem de defensar-los arreu”.

Com a cloenda de la cerimònia Josep Vall, director executiu de la Fundació Josep Irla, va destacar la tasca de la historiadora Margarida Colomer i Rovira, i en especial el seu treball per donar a conèixer la primera regidora de Mataró escollida democràticament.