Les empreses i organitzacions signants s’han compromès a incrementar la recollida selectiva de la roba del 12% actual a un mínim del 25% l’any 2024. El Consorci de Residus del Maresme és un dels agents impulsors de l’acord presentat dimarts a Barcelona.

 

El Consorci de Residus del Maresme és un dels agents impulsors del Pacte per a la Moda Circular, un acord per introduir criteris avançats de sostenibilitat en l’àmbit del sector tèxtil que s’ha presentat aquest dimarts a l’antic recinte fabril Palo Alto, al Poblenou de Barcelona. Una cinquantena d’empreses i entitats ja han signat aquest pacte voluntari per afavorir una transformació urgent i necessària del tèxtil, de forma voluntària, compartida i col·laborativa, establint objectius comuns i generant instruments que facin possible aquest canvi.

Segons el director del Consorci de Residus del Maresme, Carles Salesa, “Pel Maresme és una gran oportunitat per col·laborar i establir sinèrgies amb els diferents agents de la cadena de valor del tèxtil i la gestió dels residus tèxtils”.

L’acte ha comptat amb la participació de la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, la secretària d’Acció Climàtica, Anna Barnadas, el director de l’Agència de Residus de Catalunya, Isaac Peraire, i la directora del Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya, Agnès Russiñol, així com representants de les empreses i entitats signants.

La consellera Jordà ha remarcat la importància del pacte com a “pas decidit i valent orientat a transformar de forma sistèmica el sector del tèxtil cap a un model circular”.

Es tracta d’una Iniciativa oberta i transversal. Un grup de 31 agents impulsors de tota la cadena de valor del tèxtil han estat treballant al costat de la Generalitat de Catalunya i d’altres organitzacions per definir les bases de l’acord, que neix amb la voluntat de sumar i coordinar els esforços de tots els agents de la cadena de valor del tèxtil per donar resposta de forma conjunta i efectiva als reptes del sector, establint objectius comuns i generant instruments que facin possible la transformació cap a un model circular.

Fins al moment, han signat el pacte 55 entitats i empreses, i queda obert a més adhesions. Entre els signants hi figuren empreses productores com Mango, Pronovias o Míriam Ponsa, així com la patronal Pimec, o gestors de tèxtil com Solidança, Roba Amiga i Humana.

Aquesta iniciativa sectorial és una de les accions pilot d’economia circular triades per la Unió Europea dins del projecte Interreg Europe CircE pel seu caire innovador i el seu potencial de replicabilitat en altres territoris.