Aquest distintiu, atorgat per la Fundació Europea d’Educació Ambiental, reconeix aspectes com la qualitat de l’aigua, la gestió ambiental, l’educació ambiental i la seguretat.

 

Diverses platges i ports del Maresme han revalidat la Bandera Blava, un distintiu que atorga anualment la Fundació Europea d’Educació Ambiental i que distingeix aspectes com la qualitat de l’aigua, la bona gestió en la neteja i recollida selectiva de residus, disposar de serveis de salvament i socorrisme o aspectes d’accessibilitat, com disposar de rampes d’accés i lavabos per persones amb mobilitat reduïda.

L’objectiu d’aquest reconeixement és promoure el desenvolupament sostenible de la costa, desafiant a les autoritats locals i als operadors de platges a assolir uns estàndards elevats.

Les platges del Maresme que han estat distingides són:

Malgrat de Mar

  • Platja del Centre
  • Platja de l’Astillero

Pineda de Mar

  • Platja dels Pescadors
  • Platja de la Riera

Calella

  • Platja de Garbí

Sant Pol de Mar

  • Platja de les Barques

Canet de Mar

  • Platja de Canet de Mar

Caldes d’Estrac

  • Platja dels Tres Micos

El Masnou

  • Platja d’El Masnou

Els ports que han obtingut la bandera blava:

Arenys de Mar

  • Club Nàutic Arenys de Mar

Sant Andreu de Llavaneres

  • Club Nàutic El Balís

Mataró

  • Consorci Port Mataró

El Masnou

  • Port Esportiu del Masnou

A més, algunes d’aquestes platges i ports tenen un doble reconeixement i compten també amb el Compromís per la Sostenibilitat Turística Biosphere, que són la platja de Garbí de Calella, la platja del Masnou, el Port Esportiu El Masnou, les platges de la Riera i dels Pescadors de Pineda de Mar i el Club Nàutic El Balís.

La Bandera Blava es va crear l’any 1985 per part de la branca francesa de la Fundació Europea d’Educació Ambiental com un guardó nacional per ports esportius i embarcacions. L’any 1987 ja s’entregava a Espanya, Dinamarca, Portugal i França. També al 1987, proclamat l’Any Europeu del Medi Ambient, la Comissió Europea va recolzar l’extensió d’aquest reconeixement a la resta de països litorals sota el títol “Platges i ports nets d’Europa”. A Espanya, la ONG que s’encarrega del programa és l’Associació d’Educació Ambiental i del Consumidor (ADEAC).