Al Plenari de Les Santes celebrat a la biblioteca Pompeu Fabra s’ha presentat la programació de la Festa Major de Mataró 2022. Els actes més tradicionals vertebraran l’estructura de la festa, que recuperarà, també, la programació musical i les activitats familiars.

 

Enguany la Festa Major de Mataró recuperarà el seu format més tradicional iniciant la programació el divendres 19 de juliol a la tarda amb l’Estrena i la Proclama. L’estrenadora d’enguany serà la doctora en geografia i història Maria Garganté Llanes, que parlarà del 250è aniversari de l’arribada de les relíquies de les Santes a Mataró. L’Herald proclamarà a la ciutat que a Mataró se celebrarà la Festa Major en honor a Les Santes Juliana i Semproniana.

Les Santes de 2022 també comptaran amb altres actes especials de celebració, el dia 23 se celebrarà el 35è aniversari de l’Àliga de Mataró amb la participació de les àligues de Barcelona, Sabadell i Reus. També es celebraran els 100 anys de l’arribada dels nans Patufet i els Macers a la ciutat, amb una especial festa d’aniversari amb la participació dels Nans de la ciutat i el grup musical Ambauka. El dia 26, durant el Correguspira, se celebraran els 40 anys de la Momeroteta.

El dia 24 la plaça de Santa Anna tornarà a viure una gran actuació castellera amb la participació, com era tradicional, de tres de les grans colles del país: els Capgrossos de Mataró, els Castellers de Vilafranca i els Minyons de Terrassa.

També se celebrarà una nova edició de la Gegantada, que recorrerà diversos carrers de la ciutat, amb el lluïment de gegants i nans d’escoles, entitats i col·lectius de la ciutat i de la Família Robafaves. Per últim, l’Encesa que comptarà, com sempre, amb la participació d’un seguici festiu convidat.

El dia 25 el tradicional concert de l’Agrupació Musical del Maresme es trasllada al Pati de Sant Josep. Després de la Crida a la Festa Major, a la nit, el ritual màgic de la Nit Boja comptarà amb el concert de El Pony Pisador a la Convidada de la Família Robafaves.

Seguidament l’Escapada a Negra Nit, omplirà els carrers de la ciutat amb el foc de Les Diablesses, la Momerota i el Drac acompanyats de diferents colles de foc d’arreu del país. Els Diables de La Llàntia de Mataró, els Diables del Clot de Barcelona, els Diables d’Onyar, la Cabrònica del Nord, el Batraci de Teià, el Drac de Sant Pere de Ribes i Lo Carranco Bilandó de Cervera.

La nit acabarà amb la tradicional Ruixada que enguany estrenarà un nou format musical amb l’acompanyament del Dj Hochi i música en viu.

El dia 26 juliol a la tarda es replicarà el format de la Nit Boja per als més petits amb el concert de rumba de Landry. El Correguspira celebrarà els 40 anys de la Momeroteta amb l’acompanyament dels Diables de La Llàntia de Mataró, els Diablons de Sant Cugat, la Lloba Llepa-Sang de Sant Cugat i la Virgilieta de Torredembarra.

El 27 de juliol comptarà amb l’estructura tradicional del dia de les santes patrones amb l’Anada a Ofici, la Desfilada i la Passada i acabarà amb el tradicional Castell de focs que, davant la bona acollida de l’any passat, es dispararà des de tres punts per tal d’arribar al màxim de gent possible: el Passeig Marítim i els barris de Cerdanyola i Vista Alegre.

A la Postal de Gegants d’enguany la Família Robafaves rebrà el 28 de juliol els Gegants de Capellades i el Ball de Dracs comptarà amb la participació dels Dracs de Valls.

El dia 28 de juliol també es farà la recepció oficial de les Julianes i Sempronianes i l’Anada a la Residència amb totes les figures institucionals i a la nit el No n’hi ha prou amb les comparses ballant de manera més desenfadada!

Per acabar, el dia 29 al matí es realitzarà el Vermut de bastons, i a la tarda l’Enfigura’t permetrà als ciutadans ser portadors de les figures institucionals per uns instants. L’Anem a tancar posarà punt i final als actes de consuetud, amb la cercavila fins a Can Marfà.

 

La programació musical

Les Santes tornaran a oferir un ampli ventall de propostes musicals, d’estils diversos, amb la intenció d’arribar a tota mena de públic. Es podrà gaudir d’una quarantena de conjunts musicals, tant de Mataró com d’altres punts del país.

El front marítim serà un dels punts claus dels concerts de la Festa Major amb un gran escenari ubicat a la platja del Varador, al costat del Centre de Natació Mataró (Escenari Espigó). En aquest escenari hi tocaran Lildami (dia 26), Llibert Fortuny i Gergo Borlai (27), els concerts de Marrinxa (27), La contraprogramació de la Nit Boja (25), i també s’hi faran les havaneres i el concert de GospelSons del dia 24.

El dissabte 23 aquest espai també acollirà una nova edició de Les Dissantes. La festa solidària que, des de fa uns anys,  organitzen conjuntamentl’Ajuntament i la Fundació El Maresme oferirà més de vuit hores de música amb els mataronins The Tyets i Cine Nuria, i també Lágrimas de Sangre i Angangas. Les Dissantes començaran a les 17.30 h amb els jocs d’en Santi, a les 20.30 h es tornarà a fer la flashmoob amb la nova cançó de la festa escrita per The Tyets i a les 21 h es farà un Escape Room per la ciutat. Durant tota la jornada hi haurà un mercat social i food trucks.

El Parc Central vell serà un altre dels escenaris amb gran capacitat i és on s’hi faran la Revetlla de Festa Major (amb Che Sudaka i l’orquestra Loca Histeria), el concert de Festa Major (Orquestra Montgrins), els Requisits de Festa Major (La Principal de la Bisbal i l’Espetec Final (Orquestra Montgrins i la Ghetto Orchestra).

La música omplirà també dos escenaris a Rocafonda i Pla d’en Boet, on s’hi escoltarà el flamenc fusió de Chicuelo i Mezquida, la rumba de Pelat i Pelut, el rock de Jodie Cash, i el rap de Sofia Gabanna, la barreja de música tradicional amb música electrònica d’Electrogralla, la cançó d’autor de Partidaris, el pop de Chaqueta de Chándal i The Free Fall Band i el jazz de la Big Band Jazz del Maresme.

El tradicional concert vermut a les Esmandies tindrà lloc el dia 26 de juliol i, com a novetat es faran altres vermuts musicals a Vista Alegre, Cirera i Via Europa, amb la col·laboració de Casa de la Música.

Més grups mataronins que tocaran són la Banda de l’Agrupació Musical del Maresme, la Primavera per la Pau i la Coral La Nota.

A Les Santes 2022 podrem escoltar també Cati Plana i Pau Puig, i els grups d’havaneres Son de l’Havana i Barca de Mitjana, les corals Primavera per la Pau i la Nota .

Al Teatre Monumental podrem veure dos concerts. El dia 23 una producció musical mataronina amb l’Orquestra de Mataró, el Cor Madrigalista, i la col·laboració de les corals l’Amarant de Bigues i Riells i Americantus de la Garriga. Junts interpretaran la sarsuela “Cançó d’amor i de guerra”.

Finalment, el dia 26 de juliol sonarà una de les possibles sorpreses musicals de la Festa Major d’enguany, “Trencadís” a càrrec de l’Orquestra de Música d’Arrel de Catalunya. Aquest és jove projecte que vol donar protagonisme a una generació de músics tradicionals de gran talent i fer d’altaveu de la cultura literària i musical dels Països Catalans. La producció compta amb el suport de la Xarxa Transversal de la qual Mataró en forma part.

 

Programació familiar i altres

El Nou Parc Central serà el lloc ideal per gaudir en família, amb les activitats i espectacles que proposa l’Espai Familiar. Del 25 al 29 de juliol durant tota la tarda hi haurà espai de jocs, sessions de l’Empedrat de Contes de les Biblioteques de Mataró, espai de dibuix i pintura i altres. A les 19 h hi haurà espectacles més festius de diferents disciplines com el teatre, circ, la música, i l’art amb sorra, entre d’altres. Mentre que a les 21 h l’activitat es traslladarà a la nova carpa on es veuran espectacles més màgics i íntims. Les famílies podran veure els espectacles de Guillem Albà, Ytuquepintas, Markeliñe, Circ Pistolet, Les Penélope, Pep López, Sopars a Duro i La Maduixa.

L’Espai Familiar s’inaugurarà el dia 25 amb l’Esquitxada de colors. Petits i grans, distribuïts en dos equips, gaudiran del joc de colors i aigua, amb la música de Pep Callau i els Pepsicolen.

La Xarxa de Biblioteques de Mataró tornarà a ser present a la Festa Major oferint tres hores del conte molt especials plenes de màgia a les biblioteques Pompeu Fabra i Antoni Comas.

L’exposició fotogràfica de Les Santes 2021, amb les imatges de Pierre Radisic es farà a la Presó, seu de Mataró Art Contemporani, del 2 de juliol al 4 de setembre.