Dimarts passat va tenir lloc, al bar-cafè La Selva, una taula rodona per encetar la “Primavera Republicana”, organitzada per la Secció Local d’Esquerra Republicana de Mataró. En aquesta ocasió, es va parlar de les crisis de refugiats, un tema que, desgraciadament, és de màxima actualitat.

La taula rodona va comptar amb Maria Dantas, diputada al Congrés dels Diputats i activista de moltes lluites socials, i també amb Mireia Mata, secretària d’Igualtat de la Generalitat de Catalunya. La conducció i moderació va córrer a càrrec d’Imma Codina, vicepresidenta del Grup Tercer Món Mataró, que va explicar que “el 2020 més de 82,4 milions de persones van haver de fugir de casa seva per escapar de les guerres, violència, persecució o simplement perquè al seu país ja no podien sobreviure”.

Maria Dantas va exposar les dificultats i traves que posa l’estat espanyol a les persones que sol·liciten asil, on només un 5% de les sol·licituds són acceptades, quan a Europa està per sobre del 30·. “L’asil és un dret. L’estat espanyol vulnera sistemàticament els drets de milers de ciutadans.”. També va exposar que, malgrat el que sembla, la majoria de països que acullen refugiats no són Europeus, sinó que són africans i asiàtics, i va aprofitar per qüestionar els motius que porten a que els estats europeus facilitin l’acollida d’uns refugiats i en canvi, posin traves a tants d’altres. “Estic totalment a favor de l’acollida que s’està fent, i vull que això es faci amb tots els refugiats”.

Per la seva banda Mireia Mata va exposar l’enorme tasca que està realitzant la Generalitat de Catalunya des de la Conselleria d’Igualtat i Feminismes, “Des de la Generalitat hem destinat recursos per ajudar a les persones ucraïneses que han arribat a Catalunya. Però el que més cal destacar és la solidaritat de la població. Quan Catalunya diu que vol acollir és perquè ho fa.” També ha criticat la venta d’armes de l’estat espanyol, considerant que “l’estat que ens té sotmesos és un dels principals venedors d’armes en l’àmbit internacional. I les guerres així mai no s’acaben.”

El pròxim acte previst, dins el cicle “Primavera Republicana”, serà la presentació del llibre “Memòria de les Oblidades” de l’autora tarragonina Tecla Martorell, que es farà el dimecres 18 de maig a les 7 de la tarda al Foment Mataroní.