La mestre i  historiadora Margarida Colomer rebrà el premi  Consol Nogueras i Seda, que atorga Esquerra Republicana de Catalunya a Mataró, que el passat mes de març va anunciar la seva primera edició. El guardó és un reconeixement a la igualtat i els valors republicans.

El premi té com a objectiu posar en valorar la tasca d’entitats o persones de Mataró que destaquen per la seva defensa i lluita per la igualtat, així com els valors republicans que l’acompanyen.

En la primera edició s’han recollit més de 40 propostes de noms de persones i entitats mataronines que mereixien aquest guardó. Entre les 40 aportacions, l’assemblea de dones d’Esquerra Republicana a Mataró, d’acord amb el compliment de les bases, ha escollit com a guardonada d’enguany la mestre i historiadora Margarida Colomer i Rovira.

La guardonada d’engunay s’ha anunciat un dia més tard del 140è aniversari del naixement de Consol Nogueras i Seda. En aquest sentit, com ja han apuntat els republicans, el premi no només vol reconèixer la tasca d’entitats o ciutadans que han fet de Mataró una ciutat més igualitària, sinó que també és un pas més per reconèixer el llegat i la tasca de Consol Nogueras i Seda, que va ser la primera regidora escollida democràticament a l’Ajuntament de Mataró i una dona pionera en els moviments socials, creant per exemple una maternitat per a les dones refugiades.

Es preveu que l’entrega del premi es realitzi el proper mes de maig en algun dels actes que els republicans organitzen en el marc de la Primavera Republicana.

Margarida Colomer va ser entrevistada l’octubre passat per Mataró Cultural, el programa cultural de Ràdio la Veu TV.

Margarida Colomer i Rovira

Margarida Colomer i Rovira és una historiadora especialitzada estudis d’història contemporània de la comarca del Maresme.

Colomer és també autora de la biografia de Consol Nogueras i Seda. Els seus treballs com a historiadora han permés posar el nom de Consol Nogueras i Seda al centre i poder reconèixer la figura de la primera regidora mataronina. Una feina per visibilitzar el paper de la dona que també ha estat present en estudis sobre el moviment cooperatiu i la lluita obrera a Mataró i la comarca del Maresme.

Entre els seus estudis també destaca la figura de l’alcalde de Mataró afusellat pel franquisme, Josep Abril i Argemí o l’obra de La Postguerra a Mataró (1939 – 1952).