L’exposició forma part del programa Itiner’Art de la Fundació Vila Casas i es podrà visitar del 10 de març al 29 de maig.

 

L’exposició Mirar cap endins i obrir els ulls, comissariada per Natàlia Chocarro, és la primera d’un seguit de col·laboracions amb la Fundació Iluro de Mataró. La mostra aplega una quinzena d’obres entorn de la identitat i el paisatge.

L’obra de Mayte Vieta, artista multidisciplinària, s’inscriu en la d’una generació sorgida a la dècada dels vuitanta i que troba en la natura, l’hàbitat –entès com a espai emocional– i el cos, els motius essencials de la seva recerca. Fotografies de gran format que capturen paisatges (des)localitzats dels quals emergeix el respir d’una emoció i el sentiment d’un temps fugit.

Amb els paisatges, somiats o reals, l’artista ens emplaça a llocs desconeguts i atemporals que ens parlen de l’existència, del pas del temps i de la memòria. Són llocs on la mirada contemplativa de l’espectador troba un refugi, un lloc on arrecerar-se del món, un espai per a la contemplació que se’ns revela pròxim i enigmàtic, a parts iguals.

L’obra de l’artista transita entre la transparència i l’opacitat, la llum i la foscor, la presència i l’absència o la densitat i la levitat; una dicotomia constant que furga en les emocions. Els seus principals interessos són la natura i la relació amb l’ésser humà, la memòria, les emocions, el temps com a moviment i com a reflex del trànsit entre el passat i el futur.

En paraules de la comissària: “Mirar cap endins i obrir els ulls és un exercici de coratge, un viatge en sentit contrari, que ens situa en el present i que ens projecta cap al futur. Paratges somiats que es tornen tangibles i que ens emplacen al defora del món sensible, una gesta del tot evocadora que ens transporta a un espai de quietud, de silenci, de connexió amb nosaltres mateixos, allunyats de la fressa del món”.

La mostra, que s’inaugura avui, dijous, 10 de març a les 7 de la tarda a l’Ateneu Centre Cultural de Mataró, comptarà amb un diàleg entre Mayte Vieta i Natàlia Chocarro, Autora i comissaria conversaran sobre l’univers visual de l’artista qui, des de la seva etapa de formació als anys vuitanta, ha construït una de les trajectòries multidisciplinàries més sòlides i reeixides del país.