En un comunicat enviat ahir, el Grup Municipal de Junts per Mataró, es manifesten sorpresos de qui són els organitzadors, qualifica d’irresponsabilitat mantenir l’acte i responsabilitza al Govern Municipal de contribuir a crear un clima de confusió de drets mantenint posicionaments equidistants.

Davant la polèmica per la presentació d’un joc de taula sobre les ocupacions d’habitatges, des de Junts per Mataró han emès un comunicat manifestant: “la seva sorpresa pel fet que els organitzadors facin una defensa del rol històric que ha tingut l’ocupació en la preservació i reivindicació del patrimoni dels cooperadors a Mataró, fent referència a ocupar edificis que formaven part del patrimoni cooperatiu de la ciutat, i que van ser arrabassats pel règim franquista, quan està clar que segons el tutorial del joc, que ells mateixos han publicat, hi apareixen com a jugadors la PAH o la “família del barri”, i tracta de que puguin ocupar i mantenir espais, bàsicament habitatges, sense fer cap consideració sobre el conjunt de veïns directament afectats per aquestes ocupacions, tenint tot plegat poc a veure amb el que argumenten sobre el rol històric de la Unió de Cooperadors”.

El justaires, recorden que, durant l’any 2021 s’han produït, de mitjana, més de 40 ocupacions consumades al mes a Mataró, produint-se a l’entorn de 400 ocupacions en tot l’any.

Així mateix, es mostren convençuts que les ocupacions il·legals d’immobles s’han convertit en un dels principals problemes de seguretat i de convivència a Mataró. Expliquen que. molts dels afectats per les ocupacions dels habitatges, malgrat el que equivocadament s’explica pels organitzadors d’aquesta activitat, són propietaris de pocs recursos, que complement les seves pensions amb ingressos pels lloguers dels seus antics habitatges.

Des de Junts denuncien que , “en aquest context d’ocupacions il·legals d’habitatge, d’alarma i conflictivitat que generen en la vida de les comunitats, causats en gran part per la falta d’assistència de l’Administració a les famílies, davant d’una reducció dràstica dels seus ingressos així com de l’actuació de màfies que es lucren de les situacions de necessitat, es contribueixi a oblidar i normalitzar el trasbals que suposa pels veïns dels nostres barris, que pateixen aquesta problemàtica, tan des del punt de vista emocional com econòmic, de convivència i seguretat”.

En el mateix comunicat, titllen d’irresponsabilitat que l’anomenat Espai Culinari del Cafè de Mar i el Sindicat de l’Habitatge, mantinguin l’activitat en el context actual a la ciutat i sense tenir en compte quins són realment els autèntics afectats directes per aquestes ocupacions.

Respecte a la demanda de retirada de l’activitat que ha fet l’alcalde, David Bote, afirmen que “cal tenir en compte que els partits del govern PSC-ECP, també han contribuït a crear aquest clima de confusió de drets amb posicionaments equidistants a l’hora de reclamar una modificació del Codi Penal per tal que adeqüi els tipus penals a les realitats socials i delinqüencials actuals, així com que es procedeixi amb la major celeritat a modificar la vetusta llei d’Enjudiciament Civil, per tal que s’adapti a la nova realitat”.