La directora catalana Carla Simón ha fet història guanyant l’Os d’Or a la Berlinale, un dels festivals internacionals de cinema més prestigiosos del món, amb la pel·lícula “Alcarràs” que narra el dia a dia dels Solé, una família agrícola de la província.

Carla Simón és la primera cineasta catalana en aconseguir un dels principals premis del cinema mundial. De fet, ja feia més de 39 anys que un film en català no aconseguia el premi més cotitzat de Berlín i és la primera vergada en tota la història que l’aconsegueix una directora d’aquí.

La directora ha afirmat que aquest premi serveix i demostra que sí que es pot fer cinema en aquest país i, de fet, hem de poder fer cinema, de la mateixa manera que hem de seguir invertint i apostant per la cultura.

Si bé una de les funcions del cine es entretenir, també és remoure, fer reflexionar o incomodar. Amb el cinema no només veiem, també sentim i per això és essencial que seguim produint i consumint aquest art.

Amb el cinema ens reconeixem a nosaltres mateixos a la pantalla, i no només això, també ens sentim part d’una comunitat. El cine permet la reunió de persones completament diferents en un mateix lloc i, quan l’espectador s’enfronta amb un film que el commou, el cinema deixa de ser només cinema i passa a convertir-se en una eina sociològica i psicològica.

Crear memòria i una identitat cultural fan que s’estructuri la societat i per això, en dies com avui, és important destacar que la nostra gent fa cinema i que és premiada arreu del món per atrevir-se a donar un pas endavant i dir: Sí, a Catalunya podem fer cinema.

 

Ariadna Morales

Periodista