El grup municipal d’Esquerra Republicana – Moviment d’Esquerres a l’Ajuntament de Mataró ha emès un comunicat denunciant que el Govern Municipal, format per PSC i ECPM, asfalta els carrers de la Ciutat segons els seus interessos electorals.

Text íntegre del comunicat:

Ja fa anys que diverses associacions, com per exemple la Cambra de Contractistes d’Obra de Catalunya (CCOC) insisteixen en la necessitat d’un gran pacte que planifiqui les infraestructures a més llarg termini per evitar el fort impacte dels cicles electorals en l’anunci i contractació d’obra pública.

L’administració local no és una excepció en aquesta qüestió. La temptació d’utilitzar les polítiques de despesa i d’inversió com un instrument per intentar influir en les decisions de vot dels electors és evident (tot i les conseqüències que aquesta utilització pugui tenir pel que fa a les finances municipals i al seu nivell d’endeutament).

Mataró no n’és una excepció. Ans el contrari. El Govern Municipal ja va anunciar el febrer de 2019 (pocs mesos abans de les eleccions municipals) que havia posat en marxa un programa d’actuacions en l’espai públic per renovar l’asfalt de 42 carrers i reurbanitzar-ne 39 més, amb una inversió de 3,4 MM EUR.

Un any abans de les eleccions, el Govern Municipal torna a utilitzar la mateixa tàctica i anuncia que durant el primer semestre del 2022 destinarà 745.000 € a aquesta qüestió, i durant el segon semestre n’invertirà 2,3M € més; en 56 actuacions d’asfaltat de calçades, reurbanització de carrers, voreres i passos elevats.

Aquest és un exemple més de què el Govern Municipal insisteix en una sistemàtica d’actuació electoralista. El nostre grup municipal ja va denunciar al novembre passat que les ordenances fiscals (taxes i impostos municipals) es fixaven en funció de les eleccions: els dos primers anys s’apugen i els dos darrers anys, quan s’apropen les eleccions, es congelen.

A més, com ja hem vist en altres casos – com es la poda d’arbres o la realització del manteniment de jardins i espai públic – el Govern Municipal presenta com a grans èxits de gestió una sèrie d’operacions rutinàries i de manteniment. Unes accions que portades a l’extrem, podrien ser executades amb una simple programació anual, molt més econòmica que el nombrós grup de quinze regidors que formen el Govern Municipal.

Si Mataró necessita un Govern Municipal és perquè governi, perquè lideri, perquè il·lusioni la ciutadania amb projectes de futur, no perquè es limitin a asfaltar carrers quan s’apropen les eleccions.