L’associació Mataró LGTBI+, creada en 2018, té entre els seus objectius treballar per la visibilitat del col·lectiu LGTBI i per l’eradicació de qualsevol forma de discriminació. Per aconseguir-ho, ha preparat actes i accions al voltant del Dia Contra la LATBfòbia.

 

L’entitat s’ha proposat fer un especial esforç per celebrar el Dia contra la LGTBfòbia a l’esport. La commemoració se celebra el 19 de febrer, la data de naixement de Justin Fashanu, primer futbolista que va declarar la seva homosexualitat, i que es va acabar suïcidant per la pressió rebuda.

Tot i els importants avenços assolits en el reconeixement dels drets del col·lectiu LGTBI, són moltíssimes les situacions en les que les persones gais, lesbianes, bisexuals, transexuals o intersexuals pateixen discriminacions,  o viuen en entorns que denigren d’una manera o altre aquests col·lectius.

En ple segle XXI, la lgtbifòbia es manifesta diàriament a qualsevol espai o activitat que realitzen les persones del col·lectiu. Els esportistes que formen part del col·lectiu segueixen rebent violència verbal a les grades. Pràcticament no hi ha cap esportista professional que s’hagi mostrat públicament com a membre de la comunitat LGTBI i, malauradament, els comentaris negatius que se senten habitualment en molts estadis i competicions en relació a la comunitat no han estat recollits per la Comisión Estatal Antiviolencia.

L’esport és un vehicle fantàstic per a la transmissió de valors i per a la transformació social. L’esport té un impacte social, té la capacitat de transformar la societat i pot ajudar a combatre determinades conductes discriminatòries. Valors com el treball en equip, la solidaritat, la col·laboració i el respecte són clau per iniciar-se en l’esport. És l’esport una alternativa meravellosa d’oci pels infants. La pràctica esportiva pot ser una font molt valuosa d’educació, de salut i d’integració, però també d’ignorància, violència i exclusió.

Per aquests motius, des de l’Associació Mataró LGTBI+ s’han proposat celebrar aquest dia, amb els següents objectius: Fer visible el col·lectiu LGTBI en el món de l’esport, Conscienciar sobre la importància de tenir una actitud positiva i respectuosa respecte al col·lectiu, Implicar a les associacions esportives en la defensa dels drets i del respecte a les persones LGTBI. En general, fer visible a la comunitat LGTBI  a la ciutat de Mataró.

Per aconseguir-ho han preparat activitats pel 19 i 29 de febrer, així com un campanya a les xarxes socials i accions als mitjans de comunicació. Volen que aquesta reivindicació vagi més enllà d’una declaració simbòlica i que tingui presència real als esdeveniments esportius de la ciutat.