A l’Espai Gatassa del 4 al 18 de febrer, es podrà veure l’exposició que mostra alguns dels materials recopilats fins ara pel Centre de Documentació Històrica de Cerdanyola. Es tracta de la primera actuació d’una campanya de difusió per donar a conèixer aquest projecte de memòria col·lectiva del barri.
El Centre de Documentació Històrica de Cerdanyola és un projecte col·laboratiu entre l’Associació Veïnal de Cerdanyola, l’Associació Cultural de Cerdanyola i l’Ajuntament de Mataró. Va néixer impulsat pel Servei de Participació el setembre del 2017. El seu objectiu és recopilar la història, les vivències i la vida associativa del barri per esdevenir un espai de memòria col·lectiva.
Des de la seva creació, el Centre de Documentació Històrica de Cerdanyola promou i potencia l’activitat cultural de les persones grans i la conservació del patrimoni de la memòria història, una de les prioritats recollides a l’acord de govern i al Consell Territorial de Cerdanyola.
Divendres passat va tenir lloc la inauguració, a l’Espai Gatassa, d’una exposició amb els primers materials recopilats. Aquesta mostra es podrà visitar fins al 18 de febrer i també vol ser un punt de trobada per aconseguir més participació en el projecte.
El conveni inicial, signat l’any 2017 pel llavors regidor de Participació Ciutadana, Quim Fernàndez, s’ha renovat aquest 2022 per donar continuïtat a la bona tasca que s’està fent i la bona acollida de la ciutadania.
Per assolir el seu objectiu, des dels seus inicis s’ha treballat per difondre la seva existència a fi de poder recopilar el màxim d’informació amb les aportacions que puguin fer els veïns, malgrat que la situació de pandèmia ha sigut un obstacle important. Tot i aquestes dificultats, les persones de les entitats impulsores han estat treballant amb els objectius de reunir, gestionar la documentació que els està sent lliurada a través de transferència, donació o cessió.
A l’actualitat, l’espai està ubicat a la sala polivalent del Centre Cívic de Cerdanyola on es realitza la part operativa de forma continuada. Compte amb l’assessorament de l’Arxiu Municipal de Mataró, amb un grup de treball i també amb una comissió de seguiment que es reuneix periòdicament.
L’exposició s’aprofita per fer una crida perquè particulars i entitats que puguin tenir documentació susceptible de formar part del centre, l’aportin amb la garantia que serà ben custodiada, valorada i que, si s’escau, podrà ser retornada.
El material que es pot aportar són fonts fotogràfiques, hemerogràfiques (revistes, diaris…), documentals o bibliogràfiques relacionades amb Cerdanyola. Es poden portar presencialment els dimecres de 10 a 12 h al passeig de Ramon Berenguer III, 82 o fer el contacte a través del correu CDHCerdanyola@gmail.com