Avui diumenge les ventades afectaran gran part de Catalunya. Cal extremar sobretot les precaucions en la conducció i en totes les activitats a l’aire lliure a les zones afectades pel vent. Per altra banda, Protecció Civil ha posat també en prealerta el pla NEUCAT per previsió de nevades al Pirineu Occidental, i el pla INUNCAT per acumulació de pluja també al Pirineu avui i demà.

 

mapes vent diumenge

Protecció Civil de la Generalitat ha activat en fase d’Alerta el Pla Especial d’Emergències per risc de vent a Catalunya VENTCAT davant la previsió del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) d’un episodi amb fortes ratxes de vent a partir de la matinada i que durarà fins demà dilluns.

Segons preveu l’SMC, s’iniciarà un episodi de fort vent que pot afectar gran part de Catalunya i molt especialment la comarca del Baix Camp. De cara a dilluns, es preveu que les ratxes més fortes afectin les comarques del Pirineu i les Terres de l’Ebre, amb cops de més de 72 km/h. El vent bufarà de component nord i oest. Al Pirineu i al Prepirineu, el llindar d’avís és probable que se superi sobretot a cotes altes.

Protecció Civil recorda que cal extremar especialment les precaucions en la conducció i també en totes les activitats que es realitzin a l’aire lliure, evitant sobretot les zones boscoses on podrien caure branques o arbres.

A més, també a nivell urbà cal ser molt prudent amb la possible caiguda d’elements estructurals, decoracions nadalenques o altres objectes que hi pugui haver en façanes i balcons. A nivell preventiu, cal retirar de façanes i balcons els elements que puguin quedar inestables i caure pel vent. Pel que fa a les decoracions nadalenques, si no es pot garantir la seva subjecció és millor retirar-les. Tampoc és segur protegir-se darrera de murs o cartells publicitaris si no són estables.

Es recomana fer seguiment de l’evolució meteorològica al perfil del @meteocat i seguir els consells i les possibles incidències a través del twitter @emergenciescat.

 

Prealerta pla NEUCAT i INUNCAT

Protecció Civil també ha posat en prealerta el Pla especial d’emergències per nevades a Catalunya (NEUCAT) davant la previsió de l’SMC de nevades aquest diumenge a les comarques del Pirineu Occidental, i el pla INUNCAT per acumulació de pluja a aquestes mateixes comarques.

Segons l’SMC, es poden produir gruixos de més de 20cm a partir dels 1.300 metres. Protecció Civil de la Generalitat recomana a la ciutadania tenir el vehicle preparat per la neu, amb cadenes, manta, una llanterna i el telèfon mòbil carregat amb bateria per si hi ha alguna emergència.

Pel que fa a l’INUNCAT, demà dilluns es poden acumular més de 100 litres/m2 a les comarques de la Val d’Aran, Pallars Sobirà i Alta Ribagorça.