Càritas demana millorar les prestacions monetàries de les famílies amb infants i adolescents en situació de vulnerabilitat, atès que gairebé la meitat de les llars tenen dificultats per arribar a finals de mes. En el cas de les llars monoparentals, l’exclusió afecta 1 de cada 2 famílies.

 

Càritas Diocesana de Barcelona ha presentat, en roda de premsa, el seu tradicional informe de Nadal. L’entitat s’ha focalitzat en l’impacte que ha tingut la crisi social i econòmica derivada de la COVID-19 en les famílies amb infants i adolescents de la diòcesi.

Per contextualitzar la situació, el director de Càritas Diocesana de Barcelona, Salvador Busquets, ha explicat que els menors de 18 anys a Espanya i a Catalunya sempre han tingut una taxa de pobresa superior a la mitjana europea.

La responsable d’anàlisi social i incidència, Miriam Feu,, ha estat l’encarregada d’explicar les principals dades de l’avançament de l’Informe FOESSA 2022. També ha exposat que a la diòcesi de Barcelona, l’exclusió social de les llars amb infants i adolescents és del 40%, i que es duplica amb relació a les famílies sense fills. Així mateix, ha apuntat que aquesta exclusió és més intensa en les llars monoparentals, ja que 1 de cada 2 famílies es troba en exclusió social. “Són famílies molt vulnerables, i la pandèmia ha agreujat la seva situació”.

Un 36% de les famílies han hagut de reduir les despeses en alimentació, i un 52% les despeses en vestit i calçat. A més, un 11% s’han vist obligades a compartir pis amb persones desconegudes, i el 26% han tingut impagaments relacionats amb l’habitatge.

Pel que fa a les famílies amb infants i adolescents ateses per Càritas, aquestes han patit amb major intensitat els efectes econòmics i socials de la COVID-19. Un 20% de les famílies viuen sense cap ingrés, 16 punts més que abans de la pandèmia.

Un 44% de les llars no aconsegueixen alimentar-se adequadament. Així mateix, gairebé la meitat de les famílies no poden pagar les despeses relacionades amb l’habitatge (lloguer, relloguer o hipoteca), i un 27% s’han vist obligades a canviar de domicili per manca d’ingressos.

Pel que fa a l’impacte en la salut mental, el 67% dels pares i mares de famílies acompanyades per Càritas presenten risc de patiment psicològic, triplicant la situació del conjunt de la població de Barcelona de 15 anys o més (19,9%).

Un 36% dels pares i les mares que reben ajut de Càritas creuen que l’habitatge hauria de ser la primera prioritat, i demanen un major nombre d’habitatges de lloguer social. Seguidament, un 26% demanen més ajudes per trobar una feina, i un 18% més prestacions per fill a càrrec, entre d’altres.