Davant les amenaces i incompliments de la llei que està patint la llegua catalana, així com la davallada en el seu ús social i a l’escola, el Grup Municipal de Junts per Mataró ha fet arribar el següent manifest als mitjans de comunicació.

 

Des del grup municipal de Junts per Mataró, volem mostrar el nostre rebuig a la sentència del Tribunal Suprem espanyol, que ordena que l’ensenyament a Catalunya sigui en castellà en almenys el 25% de les hores de docència. Aquesta sentència suposa ‘de facto’ la fi de la immersió lingüística al sistema educatiu en un context de retrocés de l’ús del català a les escoles. Alhora, desautoritza el paper de la Generalitat com a autoritat educativa a Catalunya en el marc de les seves competències exclusives. Estem vivint un atac contra el gran consens social i polític que va fer possible la LEC i el paper que dona al català dins del sistema educatiu.

Ara fa tot just un any Junts per Catalunya votava en contra de la LOMLOE (Llei Celaá) perquè suposava un clar retrocés respecte l’anterior llei socialista (LOE), no blindava la immersió lingüística i obria la porta a l’Estat espanyol a intervenir per a garantir el dret dels alumnes a rebre les classes en castellà. Ara és el moment de fer pinya per la llengua amb un gran pacte polític i social que preservi la immersió lingüística, el paper del català com a llengua vehicular del sistema educatiu i el rol del Govern de la Generalitat com autoritat educativa. L’estat domina l’idioma de la imposició, però no entén l’idioma de la diversitat, pretendre imposar hores lectives en castellà no casa gens amb el relat de la ‘concòrdia ni el ‘retrobament’

Les llengües són un tresor a preservar i l’estat les concep com una nosa que cal arraconar. Quan diem que l’estat espanyol no és un estat plenament democràtic també ens referim a l’àmbit lingüístic. No es pot ser una mica democràtic i no es pot ser una mica plurilingüístic. Hem de tenir molt clar que la defensa de la llengua catalana només ens té a nosaltres, els catalans.

Queda clar que la LOMLOE (Llei Celaá), és una llei que posa en risc el model educatiu català i que no blinda la immersió lingüística. Com ja vam denunciar, la llei Celaá obre la porta a l’Estat espanyol a intervenir quan vulgui per a garantir el dret dels alumnes a rebre les classes en castellà, fet que no passava en l’anterior llei del PSOE, la LOE.

Des de Junts per Catalunya no podem estar en cap cas d’acord amb què una administració educativa que no sigui la catalana hagi de garantir el dret dels alumnes a rebre l’ensenyament en una o una altra llengua al territori de Catalunya.