Aprovada la declaració Institucional presentada per ECP i el PSC, amb les abstencions de JxM i C’s i la resta de vots a favor.

Segons la declaració la major part dels repartidors i repartidores continuen treballant com a falsos i falses autònomes, sense saber si seran o no contractats.A més, són molts i moltes les persones treballadores que han vist com l’empresa de plataforma els ha desconnectat de l’app o han vist reduïts els seus ingressos, que ja eren escassos.

Els d’accidents en aquest sector laboral és força elevat i alguns d’ells fins i tot han estat accidents mortals.

Un nombre important de repartidors i repartidores vam convocar vaga de 9 dies amb el suport del sindicat per reclamar contractes laborals directament amb l’empresa de plataforma i per denunciar, coses tan bàsiques, com la manca d’accés a lavabos, la inexistència de llocs de descans en els quals poder menjar, la necessitat que l’empresa els proporcioni aigua per beure, espais on guardar els seus objectes personals i endolls on carregar les bateries de les bicicletes. Aquestes empreses fins i tot els deneguen l’accés als lavabos de les seves oficines i locals, i la possibilitat d’agafar aigua.

A més a més, denunciant que la gran majoria d’empreses de plataforma digital no compleixen tampoc amb les mesures d’higiene que requereix l’actual situació de pandèmia, de forma que no posen al servei de la plantilla cap lloc on rentar-se les mans ni faciliten gel hidroalcohòlic, ni cap altra mesura.

Fan referència que els repartidors i repartidores de plataforma digital es queixen també de la total manca de resposta per part de les empreses de plataforma davant les seves reiterades peticions.

Punts de la Declaració:

1. Que les empreses de plataforma digital contractin directament els repartidors i les repartidores i que cessin les contractacions en frau de llei a través d’empreses de treball temporal (ETT) i/o de logística.

2. Que es reconegui als repartidors i repartidores l’antiguitat en les contractacions que ja tenien treballant a l’empresa en situació de falsos autònoms.

3. Que les empreses cessin immediatament la pràctica per la qual molts treballadors i treballadores que passen a ser contractats, són acomiadats durant el període de prova, tot i fer diversos anys que reparteixen per a l’empresa.

4. Que es reconeguin els descansos que estableix la llei a les persones repartidores i que les empreses de plataforma abonin la part econòmica pel desgast del vehicle, la benzina, el telèfon, la connexió a la xarxa o la roba de treball.

5. Que les empreses de plataforma habilitin immediatament lavabos, fonts d’aigua i taquilles per a les seves repartidores i repartidors.

6. Que es proporcioni informació sobre normativa i seguretat viària i sobre prevenció de riscos laborals, seguretat i salut laboral als seus treballadors i treballadores.

7. Que les empreses disposin de protocols de prevenció contra l’assetjament sexual per a les treballadores de repartiment.

8. Que el Govern de la Generalitat faci complir la llei a les empreses de plataforma.

9. Donat trasllat d’aquests acords a CCOO, al Govern de la Generalitat de Catalunya i a les entitats municipalistes de Catalunya.