Els actes per commemorar el 173è aniversari de la inauguració del primer ferrocarril de la península Ibèrica, que va tenir lloc el 28 d’octubre de 1848, contemplen diverses propostes entre conferències, debats, tallers i exposicions Del 18 al 31 d’octubre.
El 23 d’octubre s’inauguren dues exposicions relacionades amb el tren a l’Ateneu.

El 28 d’octubre i coincidint amb l’aniversari de l’arribada a Mataró del primer tren es farà la tradicional ofrena floral al monument de Miquel Biada. I al vespre a Ca l’Arenas tindrà lloc un debat sobre Rodalies i els nous reptes del servei.

L’últim cap de setmana del mes d’octubre es tancaran els actes commemoratius amb la ruta guiada “Miquel Biada, el primer ferrocarril”, un recorregut que permetrà visitar els escenaris relacionats amb la vida de Miquel Biada a la ciutat,

Diumenge 31 d’octubre a Can Serra – Museu de Mataró els més petits podran participar en l’activitat “Pugem al tren xuxuàxuxuà“, amb la que es vol donar a conèixer la figura de Miquel Biada i la seva obra a significar l’arribada del tren.