L’Assemblea de Colles de la Ciutat, a la qual hi ha participat representants dels Tabalers del Maresme, Diablesses, portadors i tabalers de la Momerota, portadors i tabalers del Drac i de la Colla dels Gegants, tots excepte els portadors i ministrils de l’Àliga, han emès un manifest mostrant la seva disconformitat amb l’acord del Ple Municipal pel qual enguany cal pagar un euro per assistir als actes de Les Santes.

En el manifest, distribuït aquesta setmana per les Colles, es denuncia la manca de fluïdesa en la comunicació amb la Direcció de Cultura, així com el fet que aquesta va proposar unilateralment la persona del músic, compositor i creador Llibert Fortuny, per a dirigir l’acte principal el qual intervindrà el Seguici Mataroní.

També denuncien l’acord unilateral pres per unanimitat pel Ple Municipal de fer pagar un euro per cada entrada a tots els actes del programa. Lamenten que “després de tants mesos de reunions, les colles s’han acabat assabentant dels dies abans de fer-se públic a través d’un correu sense possibilitat de rèplica”.

Manifesten sentir-se incòmodes i disconformes amb la mesura, que s’ha adoptat amb el pretext de reduir el nombre d’absentisme. Per a les Colles, el que fa el Consistori és crear una barrera econòmica i tecnològica molt gran que afecta el sentit mateix de la festa.

Per tot això, demanen un seguit de mesures al Consistori, que són:

  1. La retirada immediata del cobrament d’un euro pels diferents actes.
  2. Buscar i potenciar alternatives per gestionar l’accés i l’assistència, sense que suposi una càrrega econòmica i protegeixin la idea de festa el més popular i participativa possible.
  3. Conèixer el cost de l’acte d’en Llibert Fortuny amb desglossament per partides.
  4. Saber quines alternatives s’han plantejat abans de decidir la mesura de l’euro.
  5. Saber que es farà en cas que un acte tingui seients buits.

El manifest acaba anunciant, per coherència, el retorn íntegre de les entrades amb les quals l’Ajuntament ha pretès obsequiar a les colles institucionals per assistir als actes que elles mateixes protagonitzen.