L’endocrinòloga i exdiputada al Parlament de Catalunya, Carme Valls, va participar ahir dimarts dia 12 al diàleg “El sistema sanitari públic després de la pandèmia”, l’últim dels tres que ha organitzat pel PSC de Mataró en format virtual per tractar diferents aspectes socioeconòmics que s’obre després de la situació creada fins ara per la pandèmia covid19.

Valls va ser molt crítica amb la manera com el sistema públic de salut va haver de fer front a la pandèmia la sanitat pública “La pandèmia de la covid19 ens va agafar amb un sistema de salut pública que no estava desenvolupat, afectat encara per les retallades del Govern Mas i amb greus conseqüències, i ens deixa una situació de la sanitat pública que necessita més reforç que mai”. A més, segons la metgessa, “Catalunya no tenia cap projecte específic de prevenció de pandèmies ni havia desenvolupat prou l’Agència de Salut Pública”.

L’exdiputada va comentar diferents aspectes de les recomanacions de les autoritats sanitàries durant aquest període i va recomanar que els estudis segmentin per sexe les dades que tracten per poder atendre i prevenir millor nous episodis. “També en la pandèma el comportament dels homes i les dones ha estat molt diferent, tant per qüestions socials (les dones estan més abocades a les cures) com per qüestions biològiques, perquè homes i dones emmalaltim diferent”.

Laura Seijo, regidora de Benestar Social i Promoció de la Salut de l’Ajuntament de Mataró, va substituir l’alcalde David Bote. I va coincidir amb que cal “reforçar el sistema sanitari públic, especialment l’atenció primària. S’ha abandonat durant molts anys l’atenció primària i aquesta situació s’ha de revertir”. Seijo creu que també cal plantejar-se seriosament la manca de professionals de salut al mercat de treball “que, segons el conseller de salut, és la causa que no es pugui reforçar l’atenció primària.”

Cicle

El PSC ha preparat aquest cicle amb tres activitats. La primera va celebrar-se el passat mes de juny i va tenir com a convidat Eloi Serrano, director de la Càtedra d’Economia Social, Tecnocampus – Universitat Pompeu Fabra, i va tractar dels Fons Next Generation a Mataró. La segona va ser la setmana passada, el 8 de juliol, i va comptar amb l’economista Gonzalo Bernardos per parlar sobre la situació econòmica. El vídeo de l’acte d’ahir es podrà trobar en aquest enllaç.