Davant el panorama de la repressió, que afecta tots els àmbits de la societat catalana, ja sigui amb la presó, l’exili, i també amb càstigs econòmics de les persones perseguides, el grup municipal de Junts a l’Ajuntament de Mataró, portarà a aprovació a la popera Junta de Portaveus una Declaració Institucional per instar al Tribunal de Comptes a retirar la penalització pels 41 afectats que hi han de comparèixer.

 

Hi haun cas concret de gran urgència que, en relació a l’acció exterior de la Generalitat en el període 2011-2017, i que afectarà en breu a quaranta-una persones.

El 29 de juny, quaranta-un polítics, alts càrrecs, funcionaris i delegats del govern a l’estranger del període 2011-2017 estan citats al Tribunal de Cuentas de España. Una institució de naturalesa  administrativa que comunicarà les quantitats que reclama  als  acusats. Les qual podrien arribar a desenes de milions.

El Tribunal de Cuentas ha creat un document de més de 18.000 pàgines on s’argumenta que la despesa de l’acció exterior entre l’any 2011 i 2017 es va destinar a promoure el procés d’independència a l’estranger. Aquest òrgan administratiu  va donar a aquestes 41 persones només un parell de setmanes per llegir l’enorme document i fer al·legacions. L’única possibilitat de defensar-se que han tingut els acusats. Un procés inimaginable a qualsevol democràcia moderna.

Les defenses han explicat que l’acció exterior es dedicava a activitats legals i equiparables a la de qualsevol comunitat autònoma. Totes les despeses es van fer en el marc de pressupostos aprovats i van ser degudament auditades. El Tribunal de Cuentas les desautoritza  en base a presumpcions d’intenció i de manifestacions que estaven emparades per la llibertat d’expressió i que en cap cas eren il·legals.

Una consellera del Tribunal de Cuentas, Maria Dolores Genaro Moya, en un vot particular, denuncia que l’informe de base de l’acusació no es imparcial:  “no parece que exista una extralimitación de la acción exterior ejercida por la Generalitat en relación al ámbito competencial que le corresponde.” Denuncia que l’informe del Tribunal de Cuentas s’esta utitlitzant per perseguir el patrimoni dels 41, i es basa en proves no contrastades i amb exageracions. Aquest vot consta a a la pàgina 463 de l’informe, però no a l’índex. La consellera avisa de les presses d’última hora del Tribunal i adverteix que aquesta és una vulneració del procediment molt greu.  Aclareix que la funció del Tribunal de Cuentas, es fer “un juicio estrictamente técnico sobre el sometimiento a los principios de legalidad y eficiencia económica de la actividad económico-financiera desarrollada por la Generalitat en relación con la acción exterior”.

S’ha de recordar que, hores d’ara ja s’han hagut d’avalar 8.6 milions en multes acumulades del Tribunal Suprem, per l’1-O i del Tribunal de Cuentas pel 9-N.

El 29 de juny, segons Junts, el Tribunal de Cuentas pot incórrer en abús de poder i en persecució política.

Aquests dies també ha tingut molt de ressò la campanya internacional de suport a l’exconseller d’Economia Andreu Mas-Colell, després que el seu fill denunciés a través de les xarxes socials que “l’Estat podria embargar la casa dels seus pares, la seva pensió i el seu compte bancari a finals de mes”.

Davant d’aquests fets, Junts per Mataró buscarà el suport d’altres grups municipals per aprovar un acord que insti a l’esmentat Tribunal a tenir en compte els contundents arguments de les al·legacions de les defenses, i també els expressats en el vot particular de la consellera María Dolores Genaro Moya, i no imposi cap penalització per a les 41 persones que han de comparèixer.