Del 18 de juny al 29 d’agost de 2021, a les sales de l’Ateneu de la Fundació Iluro, s’hi podrà veure l’exposició “Art i Festa”, organitza pel Museu Arxiu de Santa Maria de Mataró pel seu 75è aniversari, que mostra material gràfic de més d’un segle.

 

El Museu Arxiu de Santa Maria – Centre d’Estudis Locals de Mataró commemora el seu 75è aniversari amb una exposició a l’Ateneu de la  Fundació Iluro que mostra, per primera vegada, la seva gran col·lecció de  cartells i programes de la festa de Les Santes, la més completa que es  conserva, amb exemplars únics del tombant del segle XIX al XX.

Els cartells de la Festa Major del 1894 al 2021 formen un recorregut visual per la història i l’art gràfic de la ciutat. A més del centenar de cartells que s’exposen ordenats cronològicament, la mostra inclou els programes oficials, els del Foment Mataroní i els de Publicitat Fermalli que han anat nodrint el protocol tradicional de la festa i la seva evolució.

L’exposició convida a explorar la petjada poderosa que els cartells i els programes, amb el seu llenguatge i la seva plasticitat, imprimeixen damunt la celebració festiva. Especialment el cartell, peça central, que projecta la imatge simbòlica que cada artista té de Les Santes.

Els cartells componen, així, un únic llenç pintat per moltes mans d’artistes, que va fertilitzant l’imaginari de la festa al llarg del temps i suscita cada any el valor de la novetat.

La mostra s’obrirà avui i es podrà visitar fins el 29 d’agost a les sales de l’Ateneu de la Fundació Iluro, a la Riera de Mataró. L’Arxiu Comarcal del MaresmeCabré JunquerasFolgaronaMataroAudiovisualPublicitat Fermalli, Ferreteria Colomer, Fustes PramFinques PousCopy-RapAvet-Set i Calçats Boixet, també han col·laborat a fer possible aquesta exposició.