Es presenta un estudi que demostra la segregació i la falta de recursos que pateixen les ciutats de l’arc metropolità de Barcelona. En la majoria dels casos els ingressos són proporcionalment i comparativament menors,  mentre han d’assumir més despesa social que poblacions d’altres característiques, amb una composició social diferent.

La majoria de les ciutats de l’arc metropolità tenen menys autonomia financera, menys ingressos per càpita i menys capacitat fiscal que els municipis del seu entorn i, per contra, han de suportar una major despesa social que la mitjana.

Aquesta és una de les conclusions que es desprenen de l’estudi realitzat per l’Institut de Govern i Polítiques Públiques de la Universitat Autònoma de Barcelona que va ser presentat a la jornada “La metròpoli post-covid. La contribució i els recursos de les ciutats de l’Arc Metropolità”.

L’estudi, que ha estat encarregat per l’Ajuntament de Mataró, fa una radiografia de l’evolució de la demografia, les finances, la tributació, i la despesa social de la capital del Maresme i, contextualitzant-la, analitza també la d’altres ciutats on s’observa una dinàmica similar: Terrassa, Sabadell, Vilanova, Granollers i Vilafranca.

Els directors de l’estudi, Oriol Nel·lo, i Ismael Blanco, destaquen que la segregació i les diferències intermunicipals “han saltat d’escala” i han posat en valor la reclamació redistributiva dels alcaldes de l’arc metropolità amb el propòsit de fer una Catalunya més equitativa.

L’alcalde de Mataró, David Bote, ha destacat que: “Aquestes dinàmiques comunes necessiten de la intervenció de polítiques supramunicipals de reequilibri i de redistribució”.

La jornada es va desenvolupar al centre d’innovació urbana Ca l’Alier de Barcelona i hi van assistit presencialment altres alcaldes de l’Arc Metropolità, com el de Martorell, o l’alcaldessa de Rubí, a més de representants d’institucions i entitats interessats en el debat territorial com les entitats municipalistes (FMC I ACM) o el Pla estratègic Barcelona Demà. Els tinents d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Laia Bonet, i Jordi Martí, s’han encarregat de l’obertura i cloenda de la jornada, a la que s’han inscrit més de 80 persones que han pogut seguir-ho per Internet.

Enllaços d’interès