Tinc la sensació que la humanitat, en comptes de resoldre els problemes d’arrel, hi posa pedaços com a solucions provisionals. Unes mesures que, tard o d’hora, són insuficients o ineficaces. Com per  exemple amb el canvi climàtic.

Ara el punt de mira són els vehicles. S’han demonitzat els dièsel per ser massa contaminants, l’estrella és el vehicle elèctric perquè no contamina i és sostenible. Jo sempre m’he preguntat què té de verda l’energia elèctrica. L’electricitat no prové en gran part de centrals nuclears? I quan tothom condueixi elèctric, què passarà? Potser  l’augment del preu de la llum aplicat a partir d’aquest juny ens pot donar una pista…

Fins que no es fabriquin vehicles amb energia solar, la qual s’extregui de forma neta, no existirà una alternativa ecològica de veritat. Incideixo amb l’extracció neta i us remeto al programa “30 minuts” de TV3 anomenat “Cotxes nets i bateries brutes”. Un resum: el cotxe elèctric porta una bateria. Per fabricar-la cal cobalt, majoritàriament extret a mines del Congo. Així doncs, s’explota un recurs natural, i es carreguen els drets humans per les terribles condicions amb les que viuen i treballen els miners. Sí, també hi ha nens.

Amb l’excusa de l’acompliment de l’Agenda 2030, a Catalunya ens hem tret de la màniga l’impost sostenible, sobre les emissions de CO2 dels vehicles. Veient els anuncis, sembla tan verd que frenarà el canvi climàtic. Per sentir-me ecològica venen ganes de pagar-lo i tot. Llàstima d’algunes incongruències: n’estan exempts els ciclomotors, vehicles clàssics i/o històrics, autocars i camions. Que no contaminen? O deu ser perquè no tallin l’AP7 a l’alçada de la Jonquera?

Espereu, n’hi ha més. Caldrà pagar amb efectes retroactius, volen cobrar el 2020 quan moltes persones amb prou feines hem tocat el cotxe. I de cara el 2021? Apujaran els preus o baixaran els límits d’emissió de gas perquè només els elèctrics quedin exempts?

La responsabilitat en la lluita contra el canvi climàtic recau en els particulars? Només és problemàtic comprar un vehicle com a consumidora? No tenen cap paper les empreses que fabriquen vehicles híbrids però amb 300 innecessaris cavalls de potència? I l’administració pública en no garantir una xarxa de transport públic eficient? Altra vegada no està prevista la doble via entre Arenys i Blanes en les inversions de Renfe al Maresme. Carregar el mort a la ciutadania comença a ser massa habitual i poc sostenible per la salut mental i les butxaques.

 

Elisabet Cassà