L’Ajuntament de Mataró ha adaptat les celebracions de Les Santes a les restriccions que marcava el PROCICAT, i al final hi hauran Santes del 24 al 29 de juliol. Serà una festa adaptada a la normativa: amb el públic assegut, reserva d’entrades, control d’aforament i les mesures higièniques habituals. Per arribar al màxim de gent possible s’oferiran més de 80.000 entrades en la dotzena d’espais que s’habilitaran per tota la ciutat

Enguany Les Santes no es podran celebrar de la mateixa manera de sempre. La situació epidemiològica i normativa ho impedeix, però des de fa mesos la Direcció de Cultura, juntament amb els protagonistes implicats a la festa, han estan treballant amb l’objectiu d’oferir una programació cultural que apropi als ciutadans al record dels rituals col·lectius propis de Les Santes, tan necessaris en moments com aquests.

Per a assistir a totes les activitats organitzades caldrà adquirir unes entrades a través del web de cultura o en els punts de venda físics que s’habilitaran. Les entrades de les activitats organitzades a l’aire lliure en espais delimitats, com escoles o places, tindran un preu simbòlic d’1€. Els recursos que s’obtinguin estaran destinats directament a l’organització de la festa. Posar un preu a l’entrada respon a la voluntat de dissuadir de l’adquisició massiva d’entrades i a l’absentisme en els espectacles.

Les entrades es posaran a la venda el dia 14 de juny, iniciant-se un període de reserva prèvia fins al 9 de juliol. A partir d’aquesta data, en les activitats que comptin amb més reserves de les places ofertes es farà un sorteig de les entrades.

A partir d’un any caldrà reservar entrada. Cada reserva podrà ser d’un màxim de 6 entrades, i només es podrà fer una per activitat i franja horària. En total es posaran més de 80.000 entrades a disposició de la ciutadania. Consulteu el funcionament de les entrades aquí.

L’entrevista amb el regidor de cultura Xesco Gomar Martín

Les Santes Km. 0 i per tota la ciutat

Les Santes 2021 presenten una programació de km 0 i de qualitat. Un 62% dels grups musicals són de Mataró i un 16% del Maresme. D’aquesta manera l’Ajuntament fa una aposta pel producte local i per donar feina a companyies i empreses de la ciutat, després d’un any difícil.

Els patis de les escoles Josep Montserrat, Marta Mata, Rocafonda i també el Parc Central i El Port acolliran la programació musical professional. Els grups oferiran dos concerts (a les 21 i a les 23.30 h) . Cal destacar el cantautor Mazoni, el soul de The Excitements, el flamenc de Maruja Limón, o el grup de percussió ibèrica Coetus; al costat d’artistes de Mataró com La Coixinera, Mr Freak Ska, We are not Heroes, El Último Tributo, i la rumba dels Ai Ai Ai, GospelSons i la Big Band Jazz Maresme.

La programació de Les Santes es repartirà entre més d’una dotzena d’espais de la ciutat. Alguns són patis d’escoles, d’altres són espais amb més aforament (el Port i el Parc Central) i es distribueixen per temàtiques. De la majoria de concerts i espectacles se’n faran dos passis.

La programació compta amb un bon nombre de grups emergents, com Tarta Relena, ja que es vol per donar una empenta a aquestes formacions i als conjunts de la ciutat i la comarca. S’ofereixen propostes musicals per a tots els públics amb una gran diversitat estilística: des de la música amb arrels africanes de Nakany Kanté, al flamenc de Melodie Grimard, passant per la música tradicional del projecte mataroní La gravetat de Coulom, entre d’altres.

La banda de l’Agrupació Musical del Maresme oferirà un doble concert el diumenge 25 de juliol a l’Escola Rocafonda. Les havaneres no faltaran a la cita el dia 24 amb els recitals de Mestre d’Aixa, Els Cremats i Havàname, a tres espais diferents i amb dos passis cada grup. Hi tornaran a haver ballades de sardanes: el 27 amb la Cobla Ciutat de Girona i el 28 amb la Cobla Principal del Llobregat. L’església de Sant Josep serà l’espai dels concerts de les corals La Nota i el Cor madrigalista, i també de l’Orquestra de Mataró.

El vessant solidari de Les Santes tornarà a ser present en col·laboració amb la Fundació El Maresme. El dia 28 de juliol, al Parc Central, a les 21 i a les 23.30 h es podrà ballar al ritme de la Flashmob “Jo sóc com tu, obre els ulls i somriu, canviaràs el món” i l’actuació del grup Germà Negre.

La programació familiar

Els Jardins de l’Antic Escorxador, on es farà una programació pensada per a tots els públics, i el pati l’Escola Torre Llauder amb espectacles per als més menuts, seran els dos epicentres d’aquesta programació.

Hi haurà propostes variades d’estils i per diferents públics, des del dia 25 al 29 de juliol: teatre musical, dansa contemporània, circ i clown, etc. i els més petitons podran gaudir de teatre i titelles.

Cal destacar els mataronins Sabanni i Veus-Veus, noms consagrats com Marcel Gros, Teatre Mòbil, Xip Xap, o la Baldufa i una producció de teatre musical amb segell mataroní pensada especialment per Les Santes.

La cigala i la formiga - Xip Xap
La cigala i la formiga – Xip Xap

La cultura popular i tradicional

La plaça de l’Ajuntament serà l’espai de cultura tradicional que evocarà als trets identitaris de la festa i oferirà la possibilitat a petits i gran de gaudir de les figures institucionals.

Juntament amb les colles institucionals de la ciutat, s’ha confeccionat una programació d’actes, única, temporal i excepcional amb motiu de l’afectació de la Covid 19, en la celebració habitual dels actes que defineixen la Festa Major de Les Santes. Els actes que formen part d’aquesta programació pretenen evocar al sentiment col·lectiu de la festa, i s’han confeccionat amb absolut respecte cap a aquesta, la seva història, i els seus elements patrimonials.

Als matins, la plaça de l’Ajuntament acollirà una mostra de balls propis. L’Àliga, la Família Robafaves i els Nans, la Momerota i la Momeroteta, el Drac i el Dragalió i les Diablesses realitzaran els seus balls tradicionals del 25 al 29 de juliol, amb dos passis cada matí.

Als vespres, del 24 al 29 de juliol, fruit del procés creatiu que s’ha portat a terme des de l’inici de l’any amb les colles institucionals, els ciutadans podran gaudir d’un acte únic, excepcional, contemporani i respectuós amb els rituals habituals de la festa. L’Àliga, la Família Robafaves i els Nans, la Momerota i la Momeroteta, el Drac i el Dragalió i les Diablesses realitzaran un acte multidisciplinari sota la direcció artística i musical de Llibert Fortuny, amb la participació de tots els músics de les colles i l’Agrupació Musical del Maresme, que serà tota una experiència emocional entorn de la festa.

Operació Gegantada i la Crida

“Operació gegantada” és el nom que la Coordinadora de Colles Geganteres de la ciutat ha escollit per identificar l’acte que convertirà els dies 24 i 25 de juliol, l’escola Torre Llauder en l’espai geganter per excel·lència. Diferents colles de la ciutat faran una mostra de balls, en el mateix format que es va fer per Sant Jordi. Faran tres passes al dia: 11, 17.30 i 19.30 h.

El dia 19 es farà l’Estrena de la Festa Major des del Saló de sessions, però a porta tancada, i es retransmetrà en directe a Mataró Audiovisual i al web de Les Santes.

El 25 de juliol es farà La Crida. S’està acabant de treballar l’acte per donar-li el format més adient. El 26 es farà la Barram i Repicada amb el so de les campanes i el llançament de morterets.

El 27 de juliol, dia de Les Santes patrones començarà ben d’hora amb les Matinades. El so de les gralles acompanyarà als coets en el despertar més esperat de l’any que es farà des de diferents terrats de la ciutat. Enguany no es farà l’anada a ofici, però sí l’ofici en el format habitua amb cor i solistes. Hi haurà limitació d’aforament i cal agafar l’entrada prèviament. La tarda del 27 es farà la tradicional recepció de les Julianes i Sempronianes a la Nau Gaudí.

Les quatre colles faran El foc de Les Santes

Els focs artificials d’enguany no es dispararan des de la platja com és tradició, sinó que es dispararan des de quatre punts diferenciats de la ciutat, amb la intenció que el públic pugui gaudir-los sense acumular-se en un sol punt.

La tronada final de festa, també s’adaptarà a la situació, i es convertirà en una tronada aèria que podrà ser vista des de diversos espais de la ciutat.

“Fot-li Foc!” serà l’acte que es realitzarà del 24 al 29 de juliol als patis de l’Escola Maristes Valldemia. És una producció que han treballat conjuntament i per primera vegada les quatre colles de Diablesses i Diables de la ciutat. Amb el públic assegut i sense una participació activa d’aquest, es podrà gaudir del foc de les Diablesses, del Ball de Diables Atabalats de Cerdanyola, dels Diables de la Llàntia i el Ball de Diables de Mataró. Un acte especial per als amants de la pólvora.

Fot-li foc! Les Santes
Fot-li foc! Les Santes

L’exposició de Les Santes

Una altra de les activitats de Les Santes que s’adapta a la situació actual. “Rauxa” del fotògraf Manel Subirats i que recull les imatges de la Festa Major 2019, es podrà veure a diferents aparadors de comerços de la ciutat.

Les Santes esportives

La Direcció d’Esports està treballant des de fa mesos amb les entitats esportives de la ciutat per confeccionar el programa de Les Santes Esportives. Del 3 al 28 de juliol s’organitzaran una vintena d’actes esportius. Alguns seran de participació oberta a tothom, altres d’exhibició i alguns d’àmbit competitiu intern.

El dia 25 de juliol es farà la 29 a Travessa nedant al Port i el dia 28 de juliol es farà la 42a Cursa Popular, coorganitzada amb el Centre Atlètic Laietana. El format de les dues seguirà sent l’habitual de cada any, però amb mesures vinculades a la COVID: sortides esglaonades, inscripcions prèvies, control de xip, limitat a 1000 corredors/es, distribuïts en diferents calaixos de sortida i amb control de temps individualitzat.

Una vegada més l’Ajuntament de Mataró tindrà el suport de Mataró Audiovisual per fer arribar la festa a tota la ciutadania, oferint alguns dels actes més destacats.

Per tenir més informació de Les Santes podeu consultar la web lessantes.cat.