El Govern Municipal presenta la campanya “A Mataró, l’estiu és cultura” que aglutina activitats des de finals de maig i fins al setembre, oferint més d’una desena d’iniciatives culturals, moltes d’elles habituals de cada d’any.

 

Els creadors i entitats culturals de Mataró estan preparades per sortir de la crisi que els hi ha portat la pandèmia i col·laborar, aportant les seves activitats i iniciatives, a la programació cultural de la ciutat.

Gràcies a aquesta col·laboració, fins al setembre Mataró podrà gaudir d’una quinzena de propostes culturals de diferents àmbits: arts visuals, arts escèniques, música, cultura popular, activitats familiars…

La primera cita és el Festival LAVS que aquest cap de setmana s’està celebrant a Can Palauet.  El festival està organitzat pel col·lectiu LAVS / Laboratori d’Art Visual i Sonor, amb el suport del M|A|C (Mataró Art Contemporani.

Els alumnes de l’Aula de Teatre posaran en escena, fins al 20 de juny,  els seus aprenentatges durant el curs amb espectacles ben diversos, la majoria escenificats a Can Gassol Centre de Creació d’Arts Escèniques.

Mataró serà un dels cinc municipis on Perejaume exposarà el seu nou projecte, “Guardar a fora”. L’artista de Sant Pol es planteja “dilatar, recórrer i perdre aquesta comarca tan llargaruda, a partir d’un nombre d’obres disposades tot al llarg, amb una certa escala de presència i de discurs que els permeti de teixir una extensió més o menys conjunta i una mica meravellada”.  La mostra arrencarà el dia 4 de juny a Mataró amb la peça “Femer”, i consistirà a daurar amb pa d’or un femer en un dels horts de les Cinc Sénies. “Guardar a fora” és una iniciativa del M|A|C conjuntament amb als poblacions de la comarca, amb el suport de la Generalitat de Catalunya i la col·laboració de la Diputació de Barcelona i el Consell Comarcal del Maresme.

De l’1 de juliol al 26 d’agost el Pati de Can Marchal serà l’escenari de la segona edició del Festival Nosaltres. Una iniciativa de Clack en el qual col·laboren diverses entitats locals. El festival pretén posar en valor la diversitat i pluralitat del seu públic a través de la cultura de qualitat i amb mirada de gènere i explorarà un ampli ventall d’arts escèniques, des de la música, el teatre o el circ contemporani i la dansa, els monòlegs o els contes infantils, que s’incorporen a l’oferta cultural del festival, sovint amb el km 0 com a punt de trobada. Els noms més destacats d’aquesta edició seran la cantant Suu, els mataronins The Tyets i Ebri Knight, i les propostes familiars de Binixiflat i Landry el rumbero, entre d’altres.

De l’1 al 4 de juliol a Can Boet Centre de Patrimoni Arqueològic i Natural (CPAN) es representarà l’espectacle “Amors”, dirigit pel mataroní Pere Anglas.

Com ja és tradició cada estiu, la Xarxa de Biblioteques de Mataró organitza dos cicles: l’Empedrat de Contes i els Capvespres als Jardinets. Del 6 de juliol al 6 de setembre es faran vint sessions familiars de narració de contes amb propostes ben variades: narració teatralitzada, música, narració amb objectes, entre d’altres, repartits entre els exteriors de la Biblioteca Pompeu Fabra i la Biblioteca Antoni Comas. Quan el sol es pon i la calor afluixa, els Jardinets de la Biblioteca Pompeu Fabra es transformen en un lloc acollidor on poder gaudir d’espectacles de petit format protagonitzats per la música i la literatura. Enguany es faran tres sessions al juliol.

Mataró tornarà a ser una de les seus del festival Poesia i + que organitza la Fundació Palau de Caldes d’Estrac. El dimecres 7 de juliol als Jardins de l’Antic Escorxador es podran veure dues propostes que s’anunciaran pròximament.

Tortell Poltrona i la seva colla de pallassos que l’acompanyen sortiran de la carpa de Santa Maria de Palautordera i s’instal·laran al Parc Central per celebrar que fa quaranta anys que van començar, a Mataró, a omplir de somriures els escenaris que trepitjaven. Junts bufarem les espelmes amb dues representacions de “Catacric. 40” el dissabte 17 de juliol. Organitza: Direcció de Cultura de l’Ajuntament de Mataró.

Els caps de setmana del 16 al 18 i del 23 al 25 de juliol es tornarà a representar, en aquest cas a la Presó, “Hamnet”, dirigida pel mataroní Pere Vázquez. “Hamnet” és una obra experimental i minimalista, molt cinematogràfica, que narra la traumàtica història del fill que William Shakespeare va tenir, però pràcticament va abandonar i que va morir als 11 anys.

Les Santes tornaran al carrer del 24 al 29 de juliol, amb un format diferent de l’habitual però buscant mantenir al màxim l’escènica de la Festa Major de la ciutat. La programació es dividirà en nou escenaris ubicats a diferents punts de Mataró i hi haurà espais de cultura popular, l’espai familiar, espais de programació de música, entre d’altres. Les tradicions de Les Santes hi seran presents en diferents formats i els focs artificials es dispararan des de quatre punts diferents per tal que ho vegin tots els mataronins i mataronines.

Pel que fa al cartell de Les Santes es manté el que es va presentar el 2020, obra de Marta Floriach. Qui no podrà fer el reportatge fotogràfic tradicional és Pere Masramon, escollit per la Comissió d’Imatge de la festa, que renuncia per motius laborals. El seu lloc l’ocuparà Pierre Radisic, també escollit per la Comissió d’Imatge, i que serà l’encarregat de fer l’exposició de la Festa Major l’any 2022.

Els dies 3 i 4 d’agost la Platja del Callao acollirà una nova edició del cicle Cinema Lliure a la Platja. Quan el sol es pongui es podrà veure les projeccions dels films “Las Niñas, guanyadora de diversos premis Goya (3 d’agost) i la pel·lícula familiar “Mina y el mundo de los sueños” (4 d’agost). Organitzen Ajuntament de Mataró i l’Associació Medusas.

També al setembre s’iniciarà la segona edició del Maresme Sound, que enguany es traslladarà al Pati de Ca l’Arenas Centre d’Art del Museu de Mataró.

L’estiu cultural mataroní s’acabarà amb la tercera edició del Panòptic que se celebrarà a La Presó del 24 al 26 de setembre. El Panòptic és un festival de cinema i arts visuals que mira el món contemporani posant l’accent en el binomi tecnologia-societat. A través de l’audiovisual el Panòptic vol generar reflexió, debat i coneixement entorn del moment de transformació radical que com a societat estem vivint. Organitzen:  Associació Cultural Panòptic i M|A|C Mataró.