La portaveu de Ciutadans a Mataró, Cristina Sancho, assenyala que “malalties com l’ELA són cruels amb el pacient i cruels amb la seva família, així que hem d’utilitzar tots els recursos possibles per a estar al seu costat”

 

El dia 21 de juny se celebra el dia mundial contra l’ELA i aprofitant aquesta data, el Grup Municipal de Ciutadans a Mataró ha presentat, per ser tractada a la propera Junta de Portaveus, una declaració institucional “per a garantir els drets i l’atenció adequada a les persones que pateixen esclerosi lateral amiotròfica (ELA) i a les seves famílies”.

Des de la formació liberal han declarat que “moltes de les persones que sofreixen aquesta malaltia no poden accedir al grau de discapacitat ni a les ajudes que necessiten i a les quals tenen dret i que tant ajudarien a alleujar la seva situació i la de la seva família”.

La portaveu d’aquest grup, Cristina Sancho, ha assenyalat que “la lentitud dels processos de l’administració fa que moltes vegades l’ajuda per a aquestes persones arribi tard, fins i tot quan el pacient ja ha mort”. Així mateix, Sancho ha assegurat que “Ciutadans sempre ha defensat que hem d’elaborar polítiques actives per a donar major suport a les persones amb discapacitat i els seus familiars. Un enfocament dirigit a estimular la seva activitat durant el major temps possible i això requereix inversió i planificació”.

En aquest sentit, des de Ciutadans demanen que s’impulsi “un estudi per a avaluar les necessitats i problemàtiques que afecten les persones amb ELA” i es facin “els canvis legislatius necessaris perquè el diagnòstic de l’ELA impliqui el reconeixement automàtic de la condició de persona amb discapacitat”. A més, Cs demana “incloure la fisioteràpia dins del Servei d’ajuda a domicili” i també “garantir que la Cartera de serveis comuns del Sistema Nacional de Salut i la del Servei Català de Salut inclogui tots els tractaments, teràpies i serveis necessaris per a assegurar una assistència sanitària integral a totes les persones amb ELA”.

Finalment, el partit taronja vol que l’Ajuntament de Mataró insti a “potenciar la recerca científica biosanitària sobre l’ELA i contribuir a les recerques sobre els avanços recents per al desenvolupament d’una vacuna eficaç i viable per a l’ELA”. Així mateix, “impulsar cursos per als cuidadors professionals del Sistema de Dependència per a atendre persones amb ELA” i “incloure dins de la cartera comuna suplementària del Sistema Nacional de Salut la prestació d’ajudes tècniques dedicades a la comunicació dels pacients diagnosticats amb ELA, així com d’ajudes per al finançament del transport i l’allotjament de les persones amb ELA i les seves famílies”.