El líder republicà, Pere Aragonès, ha estat investit en el tercer intent amb els vots de la majoria independentista del Parlament. Esquerra recupera la presidència de la Generalitat 80 anys després. Aquesta legislatura formarà un Govern de coalició amb Junts i es recolzarà en la CUP per a legislar, però no descarta a arribar a acords amb els “comuns”

Aquest divendres el candidat d’ERC, Pere Aragonès, s’ha convertit en el nou president de la Generalitat. Li ha costat tres votacions i avui amb 74 vots a favor dels diputats que summa ERC, Junts i la CUP han donat el seu suport a la investidura d’Aragonès. Finalment Pere Aragonès ha sigut investit 132è president de la Generalitat. Aragonès iguala la investidura de Pasqual Maragall, que l’any 2003 va comptar amb el suport del PSC, ERC i ICV-EUiA per formar el primer tripartit.

Després dels dos acords paral·lels als que han arribat els republicans amb la CUP primer i després amb Junts. Després de 80 anys, Esquerra recupera la presidència de la Generalitat, amb tres mesos de complicades negociacions amb Junts per Catalunya. Durant el seu discurs el nou president s’ha compromès a resoldre el conflicte constitucional a Catalunya, per al que ha proposat un referèndum acordat amb l’Estat, alhora que ha proposat una “sacsejada” per a modernitzar la Generalitat. El govern espanyol ha llançat aquest divendres un missatge de resposta al discurs d’investidura de Pere Aragonès. Fonts de la Moncloa, han indicat que “la seva principal obligació i preocupació ha de ser la realitat”, que “és la recuperació econòmica i social de Catalunya” el més important. Sostenen que aquesta recuperació “en part està danyada per la dècada tan frustrant de l’independentisme“, que al seu entendre “no ha conduit enlloc“.

Pere Aragonès, en el seu discurs d'investiment al Parlament
Pere Aragonès, en el seu discurs d’investiment al Parlament

Programa per combatre la qüestió social i econòmica

Pere Aragonès ha presentat un programa centrat en la qüestió social i reactivació econòmica després de la pandèmia, basada en el que Aragonès ha anomenat “les quatre banderes de la Generalitat republicana“. Un programa que inclou a més la preocupació verda, feminista i de radicalitat democràtica. Al costat d’això, el nou president s’ha proposat com un líder que vol combinar el diàleg amb l’Estat amb la reivindicació independentista i, alhora, dur a terme una millor labor de gestió que en els últims anys, fins al punt de què ha parlat d’una “intensa labor legislativa“.

El dirigent català s’ha compromès a posar en marxa immediatament. Com a primera mesura, la inversió de 700 milions d’euros en els primers cent dies. “Em comprometo, no a ser un president d’Esquerra Republicana, sinó a ser un president per a tothom“, ha subratllat. Recordem que ahir va llistar gairebé una vintena de lleis que creu necessàries, però també una desena de pactes nacionals, als quals caldria sumar un acord nacional que jutja imprescindible per a enfortir la negociació amb l’Estat i aconseguir un referèndum d’autodeterminació.

El mandat d’Aragonès va començar amb la incògnita de saber fins quan hi haurà sintonia entre Esquerra i Junts, que han intercanviat pràcticament tots els papers, “cromos” com ha indicat la portaveu dels “comuns“, Jèssica Albiach, en les conselleries. La CUP ha llançat un primer avís. “Si durant les pròximes setmanes no es deté la repressió contra el moviment de defensa de l’habitatge i no es busca i no es troba la manera de retirar als antidisturbis dels desnonaments, la CUP no podrà sostenir aquesta majoria“, ha clamat aquest matí la presidenta del grup parlamentari, Dolors Sabater.

Per part seva, Albert Batet, líder del partit en la Cambra catalana de Junts per Catalunya, va mostrar el seu total escepticisme que resolgui el conflicte “català” d’aquesta manera.

Ple d’investidura del nou president de la Generalitat