La Secció Local d’Esquerra Republicana de Mataró va presentar, ahir divendres a la tarda, el llibre “Les Combatents: la història oblidada de les milicianes antifeixistes” en un acte amb la participació dels seus autors, Gonzalo Berger i Tània Balló, que també va comptar amb les intervencions de la diputada al Congrés dels diputats Pilar Vallugera.

Berger i Balló han escrit el llibre “Les Combatents: la història oblidada de les milicianes antifeixistes” després d’anys de recerca històrica: visites a arxius, entrevistes amb testimonis de l’època, consulta de premsa històrica i documentació inèdita de l’època… Gràcies a aquest treball s’han pogut visibilitzar 1150 dones que van participar de la Guerra, a qui la història convencional ha oblidat. Setze d’aquestes dones eren mataronines, afiliades a diverses organitzacions antifeixistes.

Tània Balló va posar de manifest les diferències entre homes i dones que, durant la Guerra Civil Espanyola, també existien a les institucions de l’Estat espanyol, com el Congrés dels Diputats, on ella ara és diputada per ERC.

Aquesta presentació estava emmarcada dins del cicle de presentacions de llibres “Primavera Republicana”. La propera presentació serà el dijous 27 de maig, amb el llibre “Picar Pedra” de Josep Huguet, Joan Puigcercós i Francesc Codina.