El projecte “Maquetem Mataró” consisteix en la construcció d’una maqueta de la ciutat de Mataró feta a escala 1:400, en el qual hi han participat 277 alumnes de secundària de 4 instituts diferents. L’exposició s’inaugurarà el proper dijous 20 de maig a les cinc de la tarda a la Sala d’Actes de la Biblioteca Pompeu Fabra i es podrà visitar els dies del 25 al 29 de maig.
El pròxim 20 de maig es presenta a la nostra ciutat el projecte “Maquetem Mataró”, una maqueta de la ciutat en què han participat 277 alumnes de secundària de 4 instituts diferents. L’exposició de la maqueta, en la que també es podrà veure un reportatge fotogràfic de la seva creació, s’inaugurarà el dijous 20 de maig a les 17 hores a la Sala d’Actes de la Biblioteca Pompeu Fabra i es podrà visitar del 25 al 29 de maig en l’horari de la Biblioteca.
Roser Garcia, professora de matemàtiques de l’institut Damià Campeny i coordinadora del projecte, ens explica que “en la producció final s’han creat 147 plaques de cartró ploma de 50×70 centímetres per generar el plànol de Mataró, que té una mida total de 9×9 metres aproximadament. La reproducció dels carrers de Mataró està feta a escala 1:400. A més, com a toc tridimensional, s’han ubicat sobre aquest plànol 23 maquetes d’edificis de la ciutat a escala 1:150”.
El grup de treball s’ha creat amb el professorat impulsor de cadascun dels quatre centres participants en aquesta edició del projecte “Maquetem Mataró”, que són: Institut-Escola Àngela Bransuela, Institut Alexandre Satorras, Institut Damià Campeny i Institut Laia l’Arquera. Per coordinar la feina dels 277 alumnes que han participat en el projecte, el grup s’ha reunit de manera telemàtica al llarg d’aquest curs per concretar tots els aspectes relacionats amb els continguts, l’avaluació i la producció final.
La proposta ha sorgit de la creació de la seqüència didàctica de geometria del Grup Vilatzara. Un equip de formació i d’innovació de Matemàtiques d’educació secundària de l’Institut de Ciències de l’Educació de la Universitat Autònoma de Barcelona, que treballa en l’elaboració de tasques per millorar l’aprenentatge de les matemàtiques des de fa vint-i-cinc anys. Procurant construir les matemàtiques a partir d’interpretar fenòmens quotidians, es va apostar per crear una activitat que s’enriquís del treball en xarxa entre diferents centres de la ciutat de Mataró, amb la participació dels diferents cursos de l’ESO i organitzant el tema de l’avaluació del projecte de manera conjunta.
Pels centre implicats, el projecte “Maquetem Mataró” pretén arribar a ser, en futures edicions, un projecte STEAM (Science, Technology, Engineering and Mathematics). Hi col·laboren els departaments de Visual i Plàstica, Tecnologia i Matemàtiques pel que fa al dibuix dels carrers, la construcció de figures tridimensionals, l’elecció de materials per la producció i l’elaboració d’estructures de suport. També el departament de Socials hi podria fer interessants contribucions, com ara la introducció de fites topogràfiques, l’estudi del creixement de la ciutat i la creació dels barris de Mataró, etc.