Amb el lema “El futur dels museus: recuperar i reimaginar”, els museus i equipaments patrimonials de la ciutat oferiran una proposta d’activitats que inclou concerts, espectacles, exposicions, visites dinamitzades i tallers, entre d’altres. D’aquesta manera, Mataró celebrarà el Dia Internacional dels Museus de manera presencial.

 

Des de l’any 1977, promogut per l’ICOM (Consell Internacional dels Museus), el 18 de maig se celebra el Dia Inter­nacional dels Museus amb l’objectiu de sensibilitzar la nostra societat a l’hora d’entendre els museus com un mitjà impor­tant per a l’enriquiment cultural.

A Mataró, els equipaments que hi participen són la vil·la romana de Torre Llauder, Can Serra, Ca l’Arenas i Can Marfà del Museu de Mataró, Can Palauet, la Nau Gaudí, el Museu-Arxiu de Santa Maria la Casa Coll i Regàs, que ho faran del 15 al 18 de maig.

El Museu de Mataró oferirà visites guiades especials amb els col·laboradors de les diferents exposicions que es poden veure a les tres seus (Can Serra, Can Marfà i Ca l’Arenas), però també ha programat un concert, un espectacle teatral i una conversa.

Dissabte 15 de maig a Can Marfà s’hi farà el concert “Simfonia d’una ciutat”. En el marc de l’exposició “Mataró: de Mancos a Djembereng. Paisatge sonor d’una ciutat”, diferents intèrprets mataronins mostraran les seves veus, sense que l’espectador els pugui veure. Amb els ulls clucs, es convida a viure una experiència diferent per reivindicar la importància del so, de l’oralitat i de la música en les nostres vides.

Al clos arqueològic de Torre Llauder diumenge 16 al matí s’hi podrà veure el monòleg de recreació històrica “Iras i el casament de Cleòpatra”. Assumpta Mercader es posarà en la pell d’Iras, la serventa de Cleòpatra, per explicar els preparatius d’una gran festa, la boda de la famosa reina d’Egipte amb Marc Antoni.

Les activitats del Museu de Mataró acabaran dimarts 18 de maig amb una conversa a tres a Ca l’Arenas amb l’artista Pere Casanovas; el comissari de l’exposició “Pere Casanovas, escultor i col·laborador d’artistes”, Manuel Guerrero i la directora del Museu de Mataró, Anna Capella.

Per la seva part el M|A|C ha programat l’activitat “Les intuïcions de l’escola Montserrat Solà”. Les tres aules de cinquè de l’escola Montserrat Solà han fet una partida de Ping-Pong amb l’artista David Ymbernon en el marc de la seva exposició a Can Palauet “Les intuïcions de Latung La La”. El resultat d’aquestes tres converses es podrà veure en un format d’intervenció teatralitzada preparada de manera conjunta entre l’artista, els nens i nenes i les tutores de cada curs que es farà la tarda del 15 de maig en sis passis.

La Nau Gaudí ha programat dues activitats per celebrar l’efemèride. Dissabte 15 de maig a les 18 h oferirà la visita guiada – concurs “Gaudí et posa a prova” un exàmen divertir del coneixement que tenen els participants de la vida i obra d’Antoni Gaudí. I diumenge vol portar “Al ring!!” a les famílies. A partir de l’obra El Ring, de Manuel Rubiales es desfiarà als visitants a un combat cultural.

La Casa Coll i Regàs oferirà una visita guiada el diumenge 16 i dimarts 18 de maig oferirà virtualment l’activitat “La casa Coll i Regàs desperta el patrimoni. Especial DIM2021”, en la qual s’explicarà les arts aplicades i digitalitzar-les per convertir-les en models 3D i finalment aplicar la realitat augmentada per endur-se un detall modernista a casa.

Totes les activitats són gratuïtes amb aforament limitat a la normativa actual i cal reserva prèvia.

Les persones interessades poder consultar la programació aquí.