Consol Nogueras i Seda, Filla d’Argentona i primera regidora de Mataró de 1934-1939 és el títol del llibre, publicat pel Departament de Cultura a través de l’Arxiu Comarcal del Maresme, del que n’és autora Margarida Colomer i que s’ha presentat avui al Pati del Cafè Nou.

Aquesta tarda s’ha presentat, al Pati del Cafè Nou de Mataró, el llibre que ha escrit la historiadora Margarida Colomer i Rovira i que ha publicat el Departament de Cultura a través de l’Arxiu Comarcal del Maresme i en el que han col·laborat el Consell Comarcal del Maresme i els ajuntaments d’Argentona i Mataró.

Han presentat l’acte, que ha presidit l’alcalde de la ciutat, David Bote, Marisa Merchán, regidora d’Igualtat, feminismes i LGTBI, Margarida Colomer, autora del llibre, Alexis Serrano, director de l’Arxiu Comarcal del Maresme, i l’autora del pròleg, Maria Majó.

Després la presentació, que ha fet Marisa Merchán, Alexis Serrano ha parlar de la tasca de recerca que s’ha fet per tal de poder editar el llibre. També ha reflexionat sobre el paper de les dones a les lluites socials, sobretot a finals dels segles XIX i XX.

Margarida Colomer, ha tingut unes paraules d’agraïment per a tothom que ha fet possible el llibre, destacant el fet que sobre l’opuscle que ella mateixa va fer i que va editar la Fundació Irla, en aquest llibre Consol Nogueres apareix acompanyada d’altres dones de l’època. Ha destacat que aquest és un llibre petit però molt intens.

Maria Majó ha estat qui ha citat als familiars de Consol Nogueras presents a l’acte i també ha destacat l’important paper que han jugat les dones de totes les èpoques. Ha explicat com ha pogut seguir la recerca i llegir el llibre mentre l’autora l’anava escrivint. S’ha referit a les dones com Consol Nogueras dient que els va tocar fer tots els papers de la vida, van tenir un exili cruel i van morir lluny de casa.

Ambdues, Colomer i Majó han continuat l’acte amb un diàleg sobre el contingut del llibre i la vida de la protagonista.

La cloenda de l’acte ha anat a càrrec, després d’una breu intervenció d’un net de Nogueras, de l’alcalde de Mataró, que ha anunciat que s’estava instruint l’expedient per nomenar, ben aviat, a Consol Nogueras com a filla adoptiva de la ciutat de Mataró.