El grup municipal d’Esquerra Republicana – Moviment d’Esquerres portarà al Ple una proposta per tal que la Taula de Reconstrucció pugui dotar amb 150.000 euros un Bonus Cultura Mataró, amb el doble objectiu d’incentivar el consum cultural a Mataró i d’injectar recursos a empreses i agents culturals de la ciutat.

Aquesta és una iniciativa que l’Ajuntament de Barcelona ja havia implantat i que aquest 2021 ha reeditat amb una aportació d’un milió d’euros després de l’èxit que a va tenir l’any passat. De fet, està estudiant mantenir-la en el futur, una vegada superada la crisi del COVID-19.

Els republicans proposen un Bonus Cultura per Mataró amb una finalitat doble. Per un costat, fomentar el consum cultural entre la ciutadania i per altra banda, ajudar i impulsar el sector empresarial i econòmic de les indústries creatives i culturals de la ciutat, molt tocades per la situació que s’està vivint.

Inicialment, la proposta va ser formulada per entitats del sector cultural: ADETCA (Associació d’Empreses de Teatre de Catalunya), ASACC (Associació de Sales de Concerts de Catalunya, Cambra del Llibre de Catalunya, Gremi de Cinemes de Catalunya, Gremi de Llibreters de Catalunya i TresC Comunitat de Cultura.

La proposta significa que per cada euro que l’Ajuntament posa a aquesta iniciativa, el sector n’hi ingressa quatre.

El grup encapçalat per Francesc Teixidó creu que la iniciativa seria de gran utilitat com a instrument de promoció de la cultura i com a element d’ajuda i estímul a la creació i a professionals i sector empresarial culturals a Mataró.

El Bonus Cultura de Mataró seria vàlid a establiments i espais culturals de Mataró que s’haguessin adherit al projecte, i serviria per a la compra de llibres, música, per entrades de cinema, per tota mena d’espectacles , teatre, dansa i concerts.

En el cas de Barcelona, existeixen dos formats:

  • BONUS CULTURA amb un valor de 20 €: l’usuari paga 15 € (+ 0,5 € de despeses de gestió) i l’Ajuntament n’hi afegeix 5€
  • BONUS CULTURA amb un valor de 40 €: l’usuari paga 30 € (+ 1 € de despeses de gestió) i l’Ajuntament n’hi afegeix 10€

Tot i que caldria estudiar els imports més adients per Mataró, el seu funcionament a la capital del país s’ha mostrat molt simple.

Esquerra demanarà al Ple el vot als altres grups municipals per tal que el Govern Municipal proposi a la Taula de Reconstrucció dotar inicialment amb 150.000 euros uns Bonus Cultura Mataró, amb el doble objectiu d’incentivar el consum cultural a Mataró i d’injectar recursos a empreses i agents culturals de la ciutat.

El projecte tindria validesa fins a final de 2021 o fins a exhaurir l’aportació que decidís efectuar l’Ajuntament de Mataró.