Pere Casanovas ha estat una figura central en l’escultura pública de l’art català del darrer quart del segle XX. L’exposició “Pere Casanovas. Escultor i col·laborador d’artistes”, que es podrà veure a Ca l’Arenas centre d’Art del Museu de Mataró del 24 d’abril al 31 d’octubre, vol oferir l’oportunitat de descobrir l’obra més destacada d’aquest artista, tant escultòrica, com gràfica i pictòrica, així com algunes de les obres dels artistes més destacats amb els quals va treballar.

 

Antoni Tàpies i Pere Casanovas davant l’obra Rinzen per a la Biennal de Venècia, 1993. Fotografia: Antoni Bernad

El Museu de Mataró repassa la trajectòria artística de Pere Casanovas i la seva intensa col·laboració amb artistes tan significatius com Antoni Tàpies, Pablo Palazuelo, Antoni Llena, Frederic Amat, Perejaume o Josep Guinovart, entre d’altres, a més d’importants artistes locals.

La proposta vol donar a conèixer la trajectòria de Pere Casanovas, però també destacar la rellevància de l’activitat desenvolupada pel seu taller. “Pere Casanovas. Escultor i col·laborador d’artistes”, una mostra que s’emmarca en el projecte Singulars (format per una comissió que proposa autors de destacada trajectòria) que repassa la trajectòria d’un artista de la ciutat. En aquests cas, per la particularitat del projecte i la participació d’obra d’altres artistes, s’ha comptat amb la col·laboració de Manuel Guerrero, com a comissari, assagista i crític d’art.

El visitant trobarà una exposició formada per tres àmbits. En el primer, una àmplia cronologia mostra alguns dels fets més rellevants de la vida i de l’obra de Pere Casanovas. En el segon àmbit, a la galeria i el pati, es pot veure una selecció d’algunes obres d’Antoni Tàpies, Joan Brossa, Moisès Villèlia, Josep Guinovart, Pablo Palazuelo, Miquel Navarro, Pep Duran, Rebbeca Horn, Sergi Aguilar, Jana Sterbak, Antoni Llena, Perejaume i Frederic Amat que testimonien la seva col·laboració i amistat amb nombrosos artistes. Finalment, al tercer àmbit, al primer pis, es pot contemplar el seu treball més personal: una tria dels seus dibuixos, pintures i escultures.

De l’experimentació inicial en el camp de la pintura i de les arts plàstiques, Pere Casanovas va passar a centrar-se en l’escultura. Amb l’obertura del seu propi taller a Mataró, l’any 1974, Casanovas va iniciar una prolífica col·laboració amb els principals creadors del panorama artístic català. Del seu taller han sorgit obres tan significatives com “Núvol i cadira” d’Antoni Tàpies o “David i Goliat” d’Antoni Llena.