El projecte europeu Gàvius per a crear un assistent virtual per conèixer i tramitar els ajuts socials des del mòbil avança amb el treball liderat per l’Ajuntament de Gavà i el suport de l’Ajuntament de Mataró, els partners empresarials i universitaris. Ara és el moment d’incloure la ciutadania en el procés de cocreació d’aquestes aplicacions mòbils que en el cas de Mataró es vincularà a través de la plataforma Decidim Mataró on la ciutadania podrà respondre una enquesta i/o participar en un grup de treball.

L’alcalde de Mataró, David Bote, i l’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, s’han reunit avui, 20 d’abril, amb els partners del projecte europeu Gàvius per explicar el procés de cocreació que ara implica la participació ciutadana. Fins ara, aquest projecte, que va ser escollit l’any 2019 en la convocatòria de fons europeus de l’Urban Innovativa Actions (UIA), ha avançat amb el treball conjunt de les administracions implicades, empreses i centres de recerca universitària i ara és el moment d’implicar a la ciutadania per aconseguir el que s’anomena treball amb “quàdruple hèlix”.

Gàvius és un projecte innovador per crear un assistent virtual de l’administració local per, amb un ús de les dades que prioritza la privacitat dels usuaris, comunicar a la ciutadania els ajuts socials que tenen a l’abast. A més, podran tramitar-los, atorgar-los i percebre’ls de manera còmoda, ràpida i senzilla i respectuosa amb la seva privacitat a través d’un aplicatiu mòbil. Les possibles persones beneficiàries s’identificaran mitjançant un sistema totalment privat i segur, i podran sol·licitar i gestionar els ajuts al moment.

El gran repte de Gàvius és aconseguir unes administracions proactives, que informin la ciutadania dels ajuts socials municipals als quals poden optar i facilitar així la seva tramitació. Per fer-ho està previst crear els següents tres assistents:

  • Una aplicació mòbil per la ciutadania
  • Assistent per als Serveis Socials municipals
  • Eina de planificació i gestió de recursos a l’Ajuntament

Segons el calendari, durant el 2022 es portarà a terme la prova pilot i la implementació està prevista l’any 2023 als Ajuntaments de Gavà i Mataró, amb l’opció que sigui un model traslladable a altres administracions d’arreu d’Europa.


Participació ciutadana

La ciutadania de Mataró que vulgui participar en el procés de cocreació dels aplicatius de Gàvius ho podrà fer a través de la plataforma de participació ciutadana www.decidimmataro.cat

Hi ha dos nivells d’implicació, un primer que es tracta de respondre una enquesta i un segon que és, un cop contestades les preguntes, formar part d’un grup de treball. Tot això, amb l’objectiu de captar l’experiència de l’usuari final per poder crear un disseny funcional, fer la prova d’aquest disseny, després testejar la interfície de l’usuari i obtenir el prototip.