Mataró tindrà Sant Jordi, però aquest any la celebració de les fires del llibre està subjecta als protocols, restriccions i criteris sanitaris que determina el Pla Específic Sant Jordi 2021 elaborat per la Generalitat de Catalunya. El gruix d’activitats culturals, que també es veuen afectades per les restriccions, es concentra des de divendres 23 al diumenge 25 d’abril. I aquest any es recupera la Jornada de portes obertes a l’Ajuntament de manera presencial

El regidor de Cultura, Xesco Gomar, i la regidora de Promoció de Ciutat i Comerç, Núria Moreno, han presentat avui de roda de premsa el programa de Sant Jordi. La diada del 23 d’abril és la primera fita del Pla de Reactivació de la Cultura Popular i l’Associacionisme Cultural de la Generalitat de Catalunya i això implica alguns canvis respecte a les celebracions d’altres anys.

Aquest any la celebració de les fires del llibre està subjecta als protocols, restriccions i criteris sanitaris que determina el Pla Específic Sant Jordi 2021 elaborat per la Generalitat de Catalunya. Les principals modificacions són que només es poden muntar el dia 23 d’abril i s’han de fer en un espai perimetrat per tal de separar fluxos de persones i evitar aglomeracions, amb control d’accés, distanciament entre parades, sentit únic de circulació i aforament limitat en funció dels metres d’ocupació. La plaça de Santa Anna serà l’espai on s’ubicarà la Fira del Llibre de Mataró de les 9 a les 21 h. A la Fira hi haurà nou parades per escollir entre les principals novetats editorials, l’espai serà reduït i només hi haurà les parades de les llibreries per complir amb les restriccions marcades pel PROCICAT.

Segons el Pla i per tal de garantir la responsabilitat de la gestió dels espais, l’afluència de públic i donar resposta a qualsevol incidència, enguany la diada serà exclusivament per a professionals. Les llibreries i floristeries de la ciutat també podran posar parada davant del seu establiment des de dimecres 21 a divendres 23 d’abril. La sol·licitud per instal·lar la parada es podrà fer del 12 al 16 d’abril. L’enllaç al tràmit és aquest.

Qui no podrà posar parades de roses i llibres al carrer seran les entitats sense ànim de lucre (associacions, fundacions, clubs esportius, AMPES…), ni els particulars. Així ho estableix el Pla, que indica que els municipis de més de 5.000 habitants només poden autoritzar a posar parades de roses i llibres als professionals, és a dir, les floristeries i llibreries degudament acreditades.

El regidor de Cultura, Xesco Gomar, i la regidora de Promoció de Ciutat i Comerç, Núria Moreno a la roda de premsa a Dòria Llibres. Foto: Ajuntament de Mataró

Activitats culturals

El gran gruix d’activitats culturals, que també es veuen afectades per les restriccions, es concentra des de divendres 23 al diumenge 25 d’abril. Cada any la Diada de Sant Jordi acaba amb La Fogonada, l’acte en què el Drac de Mataró protagonitza una versió adaptada de la llegenda de Sant Jordi amb els tradicionals voltafocs al ritme de la música de La Coixinera. La Fogonada d’enguany s’adaptarà a les restriccions i no farà el recorregut tradicional, sinó que es concentrarà a la Plaça de l’Ajuntament amb el públic assegut, control d’aforament i cita prèvia. Per tal d’arribar al màxim de gent possible es faran tres passis (23, 24 i 25 d’abril). Precisament La Fogonada celebra aquest 2021 els 25 anys i per a l’ocasió hi haurà una exposició de fotografies que recull la seva història, que es podrà veure del 23 al 30 d’abril al pati de l’entrada de les oficines de la Direcció de Cultura (carrer de Sant Josep, 9). L’exposició es traslladarà a la Biblioteca Pompeu Fabra del 3 de maig al 15 de maig .

Una altra de les tradicions del Sant Jordi és la Gegantada. Ja que encara no es poden fer actes multitudinaris, la Coordinadora de Colles Geganteres de Mataró i la Direcció de Cultura han reformulat l’acte en una Mostra de Balls de Gegants. Tretze colles de la ciutat participaran en aquesta activitat que es durà a terme al Parc Central el dia 23 d’abril a les 19 h i el dia 24 d’abril a les 12 i a les 19 h. Les mesures seran les d’un espectacle a l’aire lliure (públic assegut, cita prèvia, distància, higiene de mans…). També a la carpa el matí de diumenge 25 d’abril s’hi farà un concert a càrrec dels grups de música de diferents colles de Gegants, Gegantes, i Nans de la ciutat.

El diumenge 25 d’abril se celebrarà la 45a edició del Llibre Gegant de Contes a la plaça de l’Ajuntament. Des de les 11 fins a les 14 h, diferents artistes de la ciutat il·lustraran sobre paper les aventures que vulguin explicar els nens i nenes de Mataró. Es demana que es porti la història escrita des de casa.

La conferència institucional d’enguany es farà dimecres 28 d’abril a les 19 de la tarda a la Carpa del Parc Central i anirà a càrrec del poeta Enric Casasses, Premi d’Honor de les Lletres Catalanes 2020. El títol de la conferència és “Marramaus de llegidor” i per assistir a l’acte cal reservar entrades al web culturamataro.cat.

La Família Robafaves i els Nans, el Drac i el Dragalió i una representació de les Diablesses tornaran al vestíbul de l’Ajuntament perquè la ciutadania els puguin visitar. Hi seran els dies 23, 24 i 25 d’abril de 9 del matí a les 21.30 h del vespre i els dies 1, 2, 8, 9, 15, 16, 22 de 10 a 13 h i de 18 a 20 h i el dia 23 de maig de 10 a 13 h, i caldrà agafar cita prèvia. Les escoles de la ciutat també faran visites guiades a les figures amb horaris concertats.

La Xarxa de Biblioteques de Mataró participa activament a la festa de les lletres amb diferents hores del conte a les biblioteques Pompeu Fabra i Antoni Comas i la proposta Enredant Sant Jordi.

A més diferents entitats i associacions de la ciutat completen una àmplia programació que es pot consultar al web culturamataro.cat.

Roda de Premsa de Sant Jordi a dòria llibres
Roda de Premsa de Sant Jordi a dòria llibres

Activitats institucionals

Aquest any es recupera la Jornada de portes obertes a l’Ajuntament de manera presencial. Els regidors del Consistori atendran els visitants de la Casa Gran i explicaran la història de l’edifici i l’activitat que s’hi duu a terme. Es farà seguint els protocols de seguretat, o sigui hi haurà aforament limitat a un únic grup cada mitja hora, per evitar encreuament i trencaments dels grups-bombolla, s’allarga l’horari (fins a les 20 h), cal fer inscripció prèvia al Servei de Protocol: 93 758 21 10.