Arran d’una informació publicada la setmana passada en un mitjà de comunicació local, en la qual el govern municipal manifestava que a l’any 2019, darrer any amb dades, constaven tan sols 28 actes  per manca de cens, 35 per portar el gos deslligat i 24 per orins i defecacions, el grup de JxM preguntarà al Ple per l’aplicació de l’ordenança sobre tinença, protecció i control dels animals.

 

Des del govern municipal s’ha anunciat, a través d’un mitjà local, que Mataró vol significar-se com una capital referent en les polítiques animalistes i ser capdavantera en atenció al benestar animal.

L’Ajuntament de Mataró, sempre segons JxM, té censats uns 12.000 gossos, mentre que el Consell de Col·legis de Veterinaris de Catalunya a Mataró calcula que n’hi ha més de 16.000.

El Juliol de 2017, el Ple Municipal de Mataró va aprovar la Ordenança municipal sobre tinença, protecció i control dels animals, amb la finalitat d’avançar cap al màxim nivell de protecció i benestar dels animals, garantir una tinença responsable i la màxima reducció de les pèrdues i els abandonaments d’animals, preservar la salut, la tranquil·litat i la seguretat dels ciutadans de Mataró.

L’esmentada Ordenança estableix responsabilitats als propietaris pel que fa a la convivència, condicions sanitàries i normes pel que fa a la seva tinença a la via pública. En el règim sancionador s’estableixen multes de 100,00€ fins a 750,00€ per no recollir les deposicions dels animals immediatament o permetre que aquests miccionin en les façanes dels edificis i en el mobiliari urbà.

L’any 2019, darrer any amb dades, constaven tan sols 28 actes  per manca de cens, 35 per portar el gos deslligat i 24 per orins i defecacions, el grup de JxM preguntarà al Ple per l’aplicació de l’ordenança sobre tinença, protecció i control dels animals.

Per altra banda, és una evidència que existeix una problemàtica de convivència a causa del comportament d’alguns propietaris que no recullen les defecacions dels animals. La permanent presència d’excrements al carrer pot comportar un problema de Salut Pública. A més, netejar els excrements de gossos suposa una despesa pública que ha de pagar tota la ciutadania per netejar els actes d’uns quants incívics.

Davant d’aquesta situació, des de Junts per Mataró preguntaran al proper Ple si el govern municipal té alguna explicació al fet de renunciar a sancionar als propietaris d’animals que no recullen les defecacions, així com si té alguna intenció d’abordar seriosament aquesta problemàtica amb alguna campanya de conscienciació al respecte.