L’Ajuntament de Mataró va presentar el mateix dia de la celebració del Dia Mundial del Clima la seva pròpia estratègia, que pren forma de programa i document ‘Mataró pel Clima’. Un document on es resumeixen les accions dutes a terme i els projectes que s’han de desenvolupar a futur en l’àmbit de mitigació i adaptació al canvi climàtic

L’alcalde, David Bote, i el regidor de Transició Energètica, Xesco Gomar, van presentat el document que, de manera resumida i més entenedora, recull les actuacions del Pla d’acció per l’energia sostenible i el clima (PAESC), i per tant l’estratègia de la ciutat davant l’emergència climàtica. La presentació, va tenir lloc a la coberta fotovoltaica de l’Escola Marta Mata, el 26 de març, coincidint amb el Dia Mundial del Clima.

Segons ha indicat el regidor de Transició Energètica, la ciutat ha finalitzat el 17 % de les 100 accions previstes en l’horitzó 2030 en el marc del Pla d’acció per l’energia sostenible i el clima (PAESC), i un 75 % més estan en curs. Entre elles hi ha la instal·lació de cobertes fotovoltaiques per l’autoconsum de 3 equipaments públics: l’Escola Marta Mata, l’Institut Municipal Miquel Biada i el Poliesportiu Municipal Teresa Maria Roca i Vallmajor.

Entre altres hi ha el Pla director de l’enllumenat, l’extensió del Tub Verd, la xarxa gratuïta de punts de càrrega per a vehicles elèctrics, o el recent aprovat Pla de Mobilitat Urbana Sostenible.

Web Mataró pel Clima

A més, s’ha posat en marxa la pàgina web Mataró pel Clima que serveix de contenidor de l’estratègia Mataró pel clima perquè la ciutadania pugui consultar com treballa Mataró en la mitigació i adaptació als efectes del canvi climàtic. El nou web té un apartat introductori que explica ‘Per què Mataró necessita una estratègia climàtica?’; un altre sobre ‘L’emergència climàtica a Mataró’, que recull i actualitza els indicadors de sostenibilitat més importants i explica les vulnerabilitats de la ciutat; un tercer que resumeix l”Estratègia Mataró pel clima’ explicant els objectius i estructura del PAESC; i per últim l’apartat ‘Què pots fer tu per un Mataró més sostenible?’, on els ciutadans i ciutadanes poden trobar els recursos i ajuts que ofereix l’Ajuntament perquè, entre tots, avancem en aquesta lluita. Al web es poden  trobar també els documents íntegres del PAESC i  el Mataró pel clima.

El futur  en clau de sostenibilitat

Però a més de totes les accions ja previstes pel PAESC, l’Ajuntament indica que aposta per la reconstrucció econòmica i social de la ciutat en clau de sostenibilitat i amb la mirada posada en l’emergència climàtica, amb projectes de futur que, en la seva totalitat o en gran part, estaran relacionats amb temes de sostenibilitat.

Aquests projectes, per als quals s’intentaran captar els fons europeus vinculats a la reconstrucció post COVID, se centraran, entre altres temes, en la generació de nous models de producció i consum circular a la ciutat de Mataró; la innovació en la gestió integral de l’aigua i la potenciació d’energies renovables com les cobertes fotovoltaiques o el Tub verd; o el desenvolupament de nous models d’estructura urbana que tinguin en compte l’accessibilitat d’equipaments i espais urbans i la pacificació del trànsit.

Plaques fotovoltaiques a la coberta de l'Escola Marta Mata de Mataró
Plaques fotovoltaiques a la coberta de l’Escola Marta Mata de Mataró