Administracions, entitats i agents locals implicats en la gestió del fons marí, així com qualsevol ciutadà interessat, podran participar en un procés participatiu per concretar les actuacions de gestió de manera conjunta. La Diputació de Barcelona col·labora en l’elaboració del Pla, on també participa la Generalitat de Catalunya i Posidònia 2021.

 

Davant les costes de Mataró, Sant Andreu de Llavaneres i Sant Vicenç de Montalt existeix un espai marí de gran interès, que acull hàbitats que generen ecosistemes d’elevat valor per la biodiversitat. Malauradament aquests hàbitats són molt sensibles a l’activitat humana i existeixen nombrosos impactes que amenacen la seva conservació i la de les espècies que hi habiten.

Aquest espai marí de 2.906,36 hectàrees va ser declarat Zona d’Especial Conservació l’any 2014 per la presència de dos Hàbitats d’Interès Comunitari, inclosos en l’Annex I de la Directiva europea Hàbitats (92/43/CEE): els alguers de posidònia i els fons marins rocosos i concrecions biogèniques.

L’Ajuntament de Mataró, amb la col·laboració tècnica i econòmica de la Diputació de Barcelona, i la participació del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya i l’entitat Posidònia 2021, treballen en l’elaboració d’un Pla d’acció per promoure la implicació de la ciutadania i els agents locals com a eix fonamental de la gestió d’aquest espai marí, que allotja l’hàbitat natural conegut com l’Alguer de Mataró.

El Pla d’acció s’elaborarà a partir d’un procés participatiu. Prèviament s’ha elaborat una diagnosi ambiental i socioeconòmica de l’espai marí protegit. El debat s’enfocarà per aconseguir els següents objectius: Augmentar el coneixement i el seguiment de la ZEC, Conservació i millora de l’estat dels hàbitats i les espècies presents a l’espai,  Compatibilitzar l’activitat antròpica amb la conservació de la ZEC Costes del maresme, Mitigar els efectes del canvi global a la ZEC Costes del Maresme i Establir mecanismes d’aplicació i actualització del Pla d’Acció i de governança de la ZEC.

Està previst que el procés participatiu s’estructuri en dues fases i estarà obert a tota la ciutadania implicada o interessada en la conservació de l’espai marí protegit Costes del Maresme., les quals trobaran tota la informació a la plataforma Decidim Mataró, a través de la qual també  podran fer arribar les aportacions que considerin adients.