Ahir, Òmnium Cultural va celebrar a la Sala Cabanyes de Mataró el tercer dels actes que amb el nom “Diàlegs de País” ha organitzat. En aquest cas per parla de cohesió social amb el títol de “Reptes per a un futur compartit”.

 

L’acte el va obrir el president d’Òmnium Mataró-Maresme, Carles Estapé, que va llegir un escrit del president nacional de l’entitat, Jordi Cuixart, que es troba empresonat.

Van intervenir Francina Alsina, presidenta de la taula del Tercer Sector, Mostafà Shaimi, professor del Departament de Pedagogia de la UdG, i Jordi Giró, president de la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAC). El debat va ser moderat per la periodista Montse Santolino.

Es van fer afirmacions com que: ”S’ha fet un pas enrere. S’havia iniciat una fase d’empoderament i s’ha tornat a la tasca assistencial”. També es va explicar que quan, amb un 20% de la societat en risc de pobresa, no s’havia superat la crisi del 2008, una nova crisi amenaça la cohesió social.

La presidenta de la Taula del Tercer Sector va donar algunes xifres. Com que la pobresa extrema ha crescut en 50.000 persones aquest darrer any. Per altra banda, els que es troben en risc d’arribar-hi son entre 120 i 150.000 persones.

Les intervencions de Mostafà Shaimi es van centrar molt en les situacions de racisme, assenyalant-ne moltes més dels que la societat entén que ho son. Shaimi va assegurar que mentre existeixi racisme, sigui del tipus que siguin serà impossible parlar d’igualtat. Per altra banda, amb desigualtats és impossible tenir projectes compartits.

Els participants van estar d’acord en què la nostra societat té diversos reptes, com son: l’habitatge, la igualtat, la pobresa, el racisme, la participació, … i que la cohesió social és un objectiu, el camí per arribar-hi és la justícia social.

El debat va concloure amb conclusions com que l’única manera d’acabar amb la pobresa és posant la persona al centre de la política, no renunciar als drets socials i vetllar per la dignitat de les persones.